Etätyö tarkoittaa työntekoa muualla kuin varsinaisella työpaikalla. Tyypillisesti etätöitä tehdään henkilön kotoa, ja etätyöskentely on viimevuosina lisääntynyt merkittävästi. Etätyöstä ei ole omaa lainsäädäntöään, vaan siihen sovelletaan tavallisia työoikeudellisia lakeja, kuten työsopimuslakia ja työaikalakia.
Etätyö perustuu aina työntekijän ja työnantajan väliseen sopimukseen, eikä työntekijällä ole lähtökohtaisesti oikeutta vaatia etätyötä. Työsuhteen peruselementteihin kuuluu työnantajan oikeus määrätä työn paikasta.
Etätyöstä on hyvä sopia aina kirjallisesti. Tärkeitä sopimisen kohteita ovat etätyön kesto ja määrä (etätyö voi olla säännöllistä tai satunnaista), työaika ja työajan seuranta, työturvallisuus ja tietoturva sekä työn tekemisen välineistö.
Etätyön tekemisessä ja sen tarjoamisessa on aina syytä kiinnittää huomiota yhdenvertaisuuteen – työnantajan on tarjottava työntekijöille lähtökohtaisesti samat käytännöt etätyön osalta, ellei tästä ole perusteltua syytä poiketa. Mikäli etätyömahdollisuutta tarjotaan vain joillekin työntekijöille ilman objektiivista perustetta, kysymys voi olla syrjinnästä.
Sami Rautiainen, OTM
Suomen Juristit Oy
26.5.2025
Nopeaa apua lakiasioihin.