Vuokralla asuminen on Suomessa yleistä, ja siksi sekä vuokralaisen että vuokranantajan on syytä tuntea vuokra-asumiseen liittyvät oikeudet ja velvollisuudet. Esimerkiksi reikien poraaminen seiniin voi herättää epäselvyyksiä ja erimielisyyksiä siitä, mikä vuokra-asunnossa on sallittua ja mikä ei. 

Huoneenvuokralaissa säädetään yleisesti asuinhuoneiston vuokraukseen liittyvistä oikeuksista ja velvollisuuksista. Toisaalta vuokrasuhdetta sääntelee myös tehty vuokrasopimus. 

TAVANOMAINEN KULUMINEN 

Arvioitaessa vuokralaisen korvausvastuuta, huomioidaan vuokralaisen huolellisuusvelvoite. Tällä tarkoitetaan sitä, olisiko huolellinen toiminta voinut välttää mahdollisen vahingon tai vaurion syntymisen. Vuokralainen ei kuitenkaan vastaa asuinhuoneiston tavanomaisesta kulumisesta. Tällä tarkoitetaan normaalia ajan myötä tapahtuvaa kulumista, jollaista syntyy aina asunnon normaalissa käytössä. Tavallisesti tähän luetaan kuuluvaksi juurikin taulujen, lamppujen ja hyllyjen kiinnittäminen asunnon pintoihin. Tavanomaiseksi kulumiseksi mielletään myös pienet naarmut tai jäljet asunnon pinnoilla. 

Mikäli asuinhuoneistoon aiheutuu sellainen vaurio, jota ei voida pitää tavanomaisena kulumisena, on vuokralainen korvausvastuussa lähtökohtaisesti vain tavanomaisen kulumisen ylittävästä osasta. 

MILLOIN KYSE ON TAVANOMAISESTA KULUMISESTA? 

Kun arvioidaan, onko kyse tavanomaisesta kulumisesta vai korvausvastuun perustavasta vauriosta huoneistossa, kiinnitetään huomiota erityisesti huoneiston kuntoon vuokrasuhteen alussa, asunnon ikään, asukkaiden lukumäärään sekä asumisen kestoon. On selvää, että lapsiperhe lähtökohtaisesti kuluttaa asunnon pintoja enemmän, kuin yksin asuva henkilö. Yleensä katsotaan, että jos vaurio on syntynyt pitkän ajan kuluessa, on kyse tavanomaisesta kulumisesta. 

VUOKRANANTAJAN VASTUU 

Vuokralaisella ei ole oikeutta tehdä asunnossa korjaus- tai muutostöitä ilman vuokranantajan lupaa. Näillä tarkoitetaan esimerkiksi seinien maalaamista, kaappien vaihtamista taikka muuta vastaavaa, pysyvän luontoista muutosta asunnossa. Näistä tulee aina sopia erikseen vuokranantajan kanssa. 

Vuokranantajan vastuulla on myös korjata asunnon mahdolliset puutteet. Jos esimerkiksi jokin kiinteä kodinkone (kuten jääkaappi tai astianpesukone) hajoaa, vuokranantaja vastaa korjauksesta tai uuden hankkimisesta. 

Sami Rautianen, OTM
Suomen Juristit Oy
12.5.2025

Nopeaa apua lakiasioihin.