Mikä on yhteisomistamissopimus?  

Omaisuuden yhteinen omistajuus on yllättävänkin tavallista. Moni meistä omistaa esimerkiksi yhteisen asunnon tai ajoneuvon puolison kanssa taikka kesämökin sisarusten kanssa. Mahdolliset riitatilanteet omaisuuden käyttämisestä tai kustannusten jakamisesta ovat tietysti ikäviä, mutta realistisia. Joku sisaruksista voi esimerkiksi käyttää kesämökkiä koko kesän tai puolisot päätyvät eroamaan, jonka vuoksi yhteiset pelisäännöt olisi hyvä olla olemassa näiden tilanteiden varalta.  

Yhteisomistussopimuksella henkilöt voivat sopia muun muassa yhteisen omaisuuden käyttämisestä, kustannusten jakamisesta ja mahdollisen yhteisomistuksen lopettamisesta. Sopimuksella on varsinkin ennaltaehkäisevä efekti konfliktien varalta. Riidan sattuessa on jo täysin selvillä osapuolten omistussuhteet tai ajankohdat, jolloin tietyllä henkilöllä on oikeus käyttää omaisuutta.  

Yhteisomistussopimuksen hyödyt  

Yhteisomistussopimuksen voi laatia mistä tahansa yhteisesti omistetusta omaisuudesta. Sopimuksen laatimalla voidaan ensinnäkin välttää erilaisia riitatilanteita, selvittää riidat tuntuvasti helpommin, sekä välttää turhia kustannuksia, joita riidoista saattaa ilmetä. Yhteisomistussopimuksella voidaan myös sopia omaisuuden mahdollisesta tuotosta. Sopimuksella voidaan esimerkiksi määrätä yhteisen sijoitusasunnon tuottoon liittyvistä asioista, kuten siitä, minkä osuuden kukin omistaja saa ja mihin tuotot käytetään.  

Omaisuudesta aiheutuneet kustannukset voidaan myös jakaa yhteisomistamissopimuksessa halutulla tavalla. Kukin sisarus voi esimerkiksi maksaa kesämökistä aiheutuneita kustannuksia sen mukaan, kuinka usein mökkiä käyttää. Yhteisomistamissopimus on erittäin joustava, sillä se on räätälöity täysin sopimuksen osapuolten tarpeita varten.  

Yhteisomistussuhteen lopettamisesta sopiminen  

Yksi yhteisomistussopimuksen suurimmista hyödyistä on mahdollisuus etukäteen sopia omistussuhteen lopettamisesta. Avioliiton tai avoliiton päättyessä yhteisomistussuhde tyypillisesti halutaan lopettaa esimerkiksi yhteiseen asuntoon. Yhteisomistussopimuksella voidaan sopia, että toinen osapuoli voi lunastaa toisen osuus omaisuudesta, tai että asunto voidaan myydä jollekin ulkopuoliselle. Parhaat sopimukset syntyvätkin silloin, kun kaikki osapuolet aidosti toivovat toisilleen hyvää.  

Perhe- ja perintöoikeuden tiimi
Suomen Juristit Oy
25.4.2025

Nopeaa apua lakiasioihin.