Voiko suomalaiseen oikeusjärjestelmään luottaa?
Suomalaisen oikeudenhoitojärjestelmän kulmakivenä voidaan pitää hyvää oikeusturvaa. Kansalaisen perusoikeuksiin kuuluu riittävä oikeusturva. Oikeusturvalla tarkoitetaan oikeutta saada asiansa käsiteltäväksi riippumattomassa tuomioistuimessa asianmukaisesti ja ilman aiheetonta viivytystä. Oikeuslaitos takaa oikeusturvan saamisen. Tuomioistuimet, oikeusavusta huolehtiva lakimieskunta ja syyttäjälaitos ovat kaikki osa oikeuslaitosta.
Suomessa tuomioistuimet jaotellaan vakiintuneesti yleisiin tuomioistuimiin, hallintotuomioistuimiin ja erityistuomioistuimiin. Yleisinä alioikeuksina toimivat käräjäoikeudet. Ne käsittelevät riita- ja rikosjuttuja. Muutoksenhaku asteena ovat hovioikeudet eli käräjäoikeuden tuomiosta voi valittaa hoviin. Korkeimpaan oikeuteen tarvitaan nykyään valituslupa, eikä sen saaminen ole helppoa. Valitusluvan alaisella tuomiolla tulee olla ennakkopäätösarvoa tai sen tulee olla erityisen merkittävä, muuten korkein oikeus ei valituslupaa myönnä.
Hallinto-oikeudet ja korkein hallinto-oikeus ovat hallintotuomioistuimia. Viranomaisten päätöksistä tehtyjen valitusten käsittely on uskottu näille tuomioistuimille. Pääsääntöisesti voit valittaa hallinto-oikeuden päätöksestä suoraan korkeimpaan hallinto-oikeuteen.
Osa oikeuselämän asioista on sellaisia, että niiden käsittelyyn tarvitaan aivan omat järjestelmät. Tältä pohjalta on luotu erityistuomioistuimet. Ne käsittelevät asioita, jotka koskettavat heidän omaa erityisalaansa. Tällaisia tuomioistuimia ovat esimerkiksi markkinaoikeus, työtuomioistuin ja vakuutusoikeus. Valitustiet näiden osalta eivät ole yhteneväiset.
Nopeaa apua lakiasioihin.