Kun tilaat tuotteita yrityksen verkkokaupasta, kysymys on kuluttajakaupasta, johon sovelletaan kuluttajansuojalain etämyyntiä koskevia ehtoja. Tällöin kuluttajansuojalaki tarjoaa kuluttajalle tietyn tyyppisen minimisuojan, josta ei voida poiketa sopimalla toisin. Vastaavasti yritykset voivat tarjota tuotteilleen myös kuluttajansuojalakia parempia ehtoja, kuten pitempää palautusoikeutta tai takuuta. Takuu on vapaaehtoinen lisäetu tilatulle tuotteelle, jonka puitteissa takuuaikana hajonnut tuote joko korjataan tai vaihdetaan uuteen.
VIRHEVASTUU
Virhevastuu on myyjän lakisääteistä vastuuta myymästään tuotteesta. Virhevastuun nojalla myyjätaho vastaa siitä, että tuote on sovitun mukainen ja toimii vähintään kohtuullisen ajan. Virhevastuun aika määräytyy tapauskohtaisesti, ja se riippuu tavaran oletettavasta kestoiästä. Sille ei ole asetettu lainsäädännössä aikarajaa. Tilattua tavaraa koskee niin kutsuttu vuoden virheolettama, jonka mukaan tuotteessa oletetaan olleen virhe jo luovutushetkellä, mikäli tuo virhe ilmenee vuoden kuluessa tavaran luovutuksesta. Virhevastuu ei koske tavanomaista kulumista taikka tavaran vääränlaisesta käsittelystä taikka käyttämisestä johtuvaa virhettä.
TAKUU
Myös takuusta on säädetty kuluttajansuojalaissa. Annetulla takuulla ei voida heikentää kuluttajan asemaa virhevastuun osalta, vaan kysymys on myyjän tarjoamasta virhevastuun ylittävästä vapaaehtoispalvelusta. Takuu on voimassa niin kauan, kuin tuotteen takuuehdoissa kulloinkin määritellään. Takuu on yleensä tavarakohtainen, eli vaikka tavara vaihtaisi takuuaikana uudelleen omistajaa, on takuu pääsääntöisesti voimassa. Takuun päättyminen ei merkitse edellä käsitellyn virhevastuun päättymistä. Mikäli takuuehdot ovat kuluttajalle virhevastuuta ankarampia, hyvitetään tavaran virhe kuluttajansuojalain sääntelyn mukaan.
Maksulliset lisäturvat tuotteisiin ovat eri asia kuin tuotteen takuu. Takuukorjauksen on oltava kuluttajalle täysin maksuton, eli siihen ei sisälly omavastuuosuutta tai muutakaan maksuvelvoitetta.
Nopeaa apua lakiasioihin.