Asunnon myynti ja rahoitusvastike? Asunnon ostaja ottaa kaupan teosta lukien vastattavakseen rahoitusvastikkeesta, joka ostettavaan asuntoon kohdistuu.
Asunnon myynti ja rahoitusvastike
Rahoitusvastikkeella tarkoitetaan sitä kuukausittaista rahamäärää, jonka jokainen asunto, siis asunnon omistaja, on velvollinen suorittamaan taloyhtiölle. Rahoitusvastiketta kerätään asunnon omistajilta, jotta taloyhtiö voi maksaa omia lainojaan sekä lainanhoitokuluja. Kun taloyhtiö perustetaan ja rakennetaan, yleensä taloyhtiö jää siitä pankille velkaa. Taloyhtiö rakennetaan siis velkarahalla, joka kerätään asumisen aikana pois taloyhtiön tulevilta osakkailta. Nämä talonyhtiön velat kerätään taloyhtiön osakkeiden omistajilta kasaan rahoitusvastikkeen muodossa.
Asunnon myynnin yhteydessä ilmoitetaan asunnosta yleensä kaksi hintaa; myynti hinta ja velaton hinta. Myyntihinta tarkoittaa asunnosta rahana maksettavaa kauppahintaa myyjälle. Myyntihinta on siis se summa, jonka ostaja maksaa myyjälle kaupantekotilanteessa tai muuna ajankohtana kaupanteon jälkeen, jos kauppakirjassa sovitaan muusta maksuajasta. Velaton hinta tarkoittaa sitä hintaa, johon on myyntihinnan lisäksi laskettu asunto-osakkeen velkaosuus taloyhtiön lainasta. Asunnon velkaosuus on siis ikään kuin jäljellä olevien rahoitusvastike erien kokonaissumma.
Asunnon ostaja maksaa siis myyjälle vain myyntihinnan ja sen lisäksi sitoutuu maksamaan taloyhtiölle rahoitusvastikkeen muodossa vielä asunnon velkaosuuden. Toisaalta asunnon ostaja voi, yleensä, maksaa taloyhtiölle kerralla pois koko asunnon velkaosuuden, jos niin haluaa. Silloin rahoitusvastikkeita ei enää makseta kuukausittain taloyhtiölle.
Rahoitusvastikkeita voidaan kerätä myös taloyhtiössä tehtävien remonttien kustannusten kattamiseksi. Rahoitusvastikkeet ovat asunnon omistajan vastuulla ja siirtyvät asunnon kaupassa automaattisesti uuden omistajan vastuulle.
Nopeaa apua lakiasioihin.