Auto ostetaan yleensä autoliikkeestä tai yksityiseltä myyjältä. Tällä on merkitystä vastuukysymysten osalta, sillä näihin kauppatilanteisiin sovelletaan eri lakia. Mikäli auto ostetaan autoliikkeestä pääsääntöisesti yksityiseen käyttöön, sovelletaan autokauppaan kuluttajansuojalakia. Jos auto taas ostetaan yksityiseltä myyjältä, sovelletaan kauppalakia.
KULUTTAJANSUOJALAIN JA KAUPPALAIN EROAVAISUUDET AUTOKAUPASSA
Kuluttajansuojalaki on nimensä mukaisesti säädetty suojaamaan kuluttajaa – eli tässä tapauksessa autoliikkeestä auton ostanutta yksityistä henkilöä. Lähtökohta kuluttajansuojalain järjestelmässä on, että kaupan osapuolet ovat eriarvoisessa asemassa niin tiedollisesti kuin taloudellisesti. Heikompana sopimusosapuolena kuluttajalta ei edellytetä niin vahvaa perehtymistä kaupan kohteeseen. Kuluttajansuojalain säännökset ovat pakottavia, mikä tarkoittaa, että lain säännöksistä ei voida poiketa kuluttajan haitaksi. Sellainen sopimusehto, joka tarjoaa kuluttajalle lakia heikompaa oikeussuojaa, on mitätön.
Kauppalain järjestelmässä sopimusosapuolet oletetaan lähtökohtaisesti tasavertaisiksi, ja tämän vuoksi kumpikaan osapuoli ei saa toista kattavampaa oikeussuojaa lain nojalla. Kauppalaki ei kuluttajansuojalaista poiketen ole pakottavaa oikeutta, eli kauppasopimuksessa on mahdollista sopia lain sääntelystä poikkeavasti.
AUTON VIRHE
Kumpikin laki lähtee liikkeelle siitä, että mahdollista virhettä peilataan tehtyyn sopimukseen. Toisin sanoen autossa on virhe, mikäli se ei vastaa myyjän antamia tietoja. Kummankin lain lähtökohta on, että ensisijaisesti auto pyritään korjaamaan, ja toissijaisesti ostajalla on oikeus hinnan alennukseen tai tehdyn kaupan purkamiseen. Kuluttajansuojalain järjestelmässä ostaja on oikeutettu kaupan purkuun, mikäli virhe kaupan kohteessa ”ei ole vähäinen”. Kauppalaissa vastaavan sääntelyn edellytys kaupan purkamiselle on, että virhe on ”olennainen”. Kuluttajan kynnys kaupan purkamiseen virheen johdosta on siis matalammalla, kuin yksityisten välisessä kaupassa.
Yksityisten välisessä autokaupassa terminä esiintyvä ”perävalotakuu” ei siis pidäkään paikkaansa, vaan myös yksityinen taho voi olla virhevastuussa myymästään autosta.
EROAVAISUUDET RIIDANRATKAISUSSA
Kuluttajansuojalain järjestelmässä on käytettävissä kevyempiä riidanratkaisukeinoja ennen tuomioistuinmenettelyä. Kuluttaja voi riitatilanteessa tukeutua esimerkiksi maksuttomaan kuluttajaneuvontaan, taikka viedä asian ilman kuluja kuluttajariitalautakuntaan.
Kun sovelletaan kauppalakia, eivät edellä mainitut kevyemmät riidanratkaisukeinot eivät ole käytössä, sillä kysymys ei ole kuluttajakaupasta. Mikäli neuvottelut mahdollisessa riitatilanteessa eivät tuota tulosta ja yhteisymmärrystä ei synny, on riita vietävä tuomioistuimeen asian ratkaisemiseksi.
Sami Rautiainen, OTM
10.4.2025
Suomen Juristit Oy
Nopeaa apua lakiasioihin.