Avioero on merkittävä elämänmuutos, joka herättää usein monia kysymyksiä ja huolia. Yksi yleisimmistä kysymyksistä on, kuinka avioerohakemus tulisi jättää – yksin vai yhdessä puolison kanssa. Tämä artikkeli selventää näitä vaihtoehtoja ja tarjoaa tietoa prosessin kulusta. Menettely on sama, oli kyseessä sitten avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen päättäminen.
Miten avioeroa haetaan?
Aviopuolisoilla on ehdoton oikeus avioeroon, eikä avioeropäätöstä tarvitse perustella. Avioeroa on haettava jommankumman puolison kotipaikan tai vakituisen asuinpaikan käräjäoikeudelta. Koska molemmat puolisot ovat oikeutettuja hakemuksen tekemiseen joko yksin tai yhdessä, voi periaatteessa toinen puolisoista tehdä avioerohakemuksen toiselta puolisolta myös salassa.
Kukaan ei kuitenkaan voi tulla tuomituksi avioeroon yhtäkkiä asiasta mitään tietämättömänä. Tämä varmistetaan sillä, että hakemuksen tuomioistuin varaa toiselle puolisolle tilaisuuden tulla kuulluksi. Tämä toisen puolison tilaisuus tulla kuulluksi ei käytännössä muuta avioeron saamisen mahdollisuuksia millään tavalla. Tuomioistuin ei tutki avioeron syitä harkitessaan avioeropäätöstä, eikä tämän johdosta ole tarpeellista erikseen argumentoida avioeroon johtaneita syitä.
Avioeron saamisen edellytykset
Avioeron saamisen edellytyksenä on ainoastaan avioerohakemuksen tekeminen. Avioero myönnetään kaksivaiheisen prosessin jälkeen. Ensimmäinen vaihe alkaa, kun avioerohakemus tehdään käräjäoikeuteen. Samalla alkaa kuuden kuukauden pituinen harkinta-aika. Mikäli avioerohakemus on tehty toisen puolison tietämättä, alkaa harkinta-aika siitä, kun hakemus on annettu toiselle puolisolle tiedoksi. Toinen vaihe alkaa puolestaan harkinta-ajan päätyttyä. Jos harkinta-aika ei muuttanut mieltä, toimitetaan käräjäoikeuteen toisen vaiheen avioerohakemus.
Mikäli avioeroa haetaan sillä perusteella, että puolisot ovat asuneet erillään vähintään kaksi vuotta, ei erillistä harkinta-aikaa tarvita. Riittää, että käräjäoikeuteen toimitetaan yksi avioerohakemus. Tällaisessa tilanteessa avioeroa hakeva puoliso ei välttämättä tiedä toisen puolison uutta osoitetta. Tällöin hakijan on selvennettävä käräjäoikeudelle, millä keinoin hän on yrittänyt selvittää puolisonsa uudet osoitetiedot. Erillään asuminen tulee osoittaa esimerkiksi väestörekisteriotteella.
Näiden vaiheiden jälkeen tuomioistuin tuomitsee puolisoiden välille avioeron, vaikka toinen puolisoista sitä vastustaisikin. Sillä seikalla, tehdäänkö avioerohakemus alun perin yksin vai yhdessä, ei ole prosessin lopputuloksen kannalta merkitystä. Molemmat tavat johtavat varmuudella avioeroon, jos näin halutaan. Jos avioerohakemus tehdään kuitenkin yksin, varaa tuomioistuin toiselle puolisolle tilaisuuden tulla kuulluksi. Jos taas avioerohakemus tehdään puolisoiden yhteisellä päätöksellä, jää kuuleminen turhaksi eikä sitä näin ollen koeta tarpeelliseksi toimittaa.
Lue lisää avioehtosopimuksesta avioeron varalta ja avioerohakemuksesta yleisesti.
Tarvittaessa voit myös ladata alta esitäytetyn ensimmäisen vaiheen avierohakemuksen. Dokumentin mukana saat selkeät ohjeet siitä, kuinka asiakirja tulee laatia. Voi myös kääntyä asiantuntevien juristiemme puoleen, jos haluat lisätietoja tai tukea prosessin aikana.
Lähde §: avioliittolaki
13.02.2017
Päivitetty 24.07.2024
Suomen Juristit lakimies
Nopeaa apua lakiasioihin.