Lapsen vanhemmat voivat laatia sopimuksen lapsen huollosta, asumisesta sekä tapaamisoikeudesta. Ennen tällaisen sopimuksen tekemistä vanhempien on tärkeää keskustella lapsen kanssa tämän tarpeista, toiveista ja mielipiteistä. Näiden toiveiden huomioimiseen vaikuttaa lapsen ikä ja kehitystaso.
Lapsen vanhemmat voivat sopia huollon tapahtuvan yhteisesti, taikka niin että siitä vastaa toinen vanhempi yksin. Mahdollista on myös osoittaa lapsen huolto jollekin muulle henkilölle. Vanhemmat voivat keskenään neuvotella myös siitä, kumman vanhemman luona lapsi asuu. Lapsi voi asua myös vanhempien luona vuorotellen. Lapsen huollon tarkoituksena on turvata lapsen tasapainoinen kehitys ja hyvinvointi lapsen yksilöllisten tarpeiden ja toivomusten mukaisesti.
Tapaamissopimuksella turvataan lapsen oikeus tavata myös sitä vanhempaansa, jonka luona lapsi ei vakituisesti asu. Voit katsoa lisää tapaamissopimuksesta täältä: tapaamissopimus.
Lapsen huoltoa, tapaamisoikeutta sekä asumista koskevat asiat sovitaan tavallisesti lastenvalvojan luona. Lastenvalvoja auttaa vanhempia sopimuksen laadinnassa, ja varmistaa että sopimus on lapsen edun mukainen. Kun lapsen huollosta, asumisesta taikka tapaamisoikeudesta on laadittu sopimus, tulee se vahvistuttaa lapsen kotikunnan sosiaalilautakunnalla (tai muulla sosiaalihuollosta vastaavalla toimielimellä).
Mikäli edellä mainituista asioista ei vanhempien välillä päästä yhteisymmärrykseen, on ratkaisua mahdollista hakea perheasioiden sovittelusta taikka tuomioistuinsovittelusta. Mikäli yhteisymmärrystä ja sopimusta ei saada syntymään sovittelussa, on asia mahdollista saattaa tuomioistuimen ratkaistavaksi
Sami Rautiainen, OTM
Suomen Juristit Oy
22.4.2025
Nopeaa apua lakiasioihin.