Lahjailmoitus on tärkeä keino suojata lahjoitettu omaisuus velkojilta. Tämä käytäntö on erityisen merkityksellinen esimerkiksi sellaisissa tilanteissa, joissa henkilö on antanut arvokkaita lahjoja lähisukulaisilleen ja myöhemmin joutuu taloudellisiin vaikeuksiin, kuten konkurssiin. Lahjailmoituksella voidaan välttää, että lahjoja tarvitsee palauttaa konkurssipesään velkojien hyväksi.

Milloin lahjailmoitus tehdään?

Lahjailmoitus on kirjallinen ilmoitus, joka tehdään Digi- ja väestötietovirastolle (DVV) tai Ahvenanmaan valtionvirastolle. Ilmoituksesta alkaa juoksemaan määräaika, jonka jälkeen velkojat eivät voi enää vaatia lahjan palauttamista. Ilmoituksen tekeminen ei ole pakollista, mutta se voi olla hyödyllistä erityisesti arvokkaiden lahjojen kohdalla. Lahjailmoitus on syytä tehdä, mikäli seuraavat ehdot täyttyvät:

  1. Lahja ei sisällä kiinteistöä: Lahjailmoitus tehdään vain irtaimesta omaisuudesta, kuten autoista, osakkeista, asunto-osakkeista tai asunnon kalliimmasta irtaimistosta. Kiinteistöjen osalta henkilön tulee kääntyä Maanmittauslaitoksen puoleen.
  2. Lahja on arvoltaan merkittävä: Lahjan merkittävyyttä arvioitaessa otetaan huomioon lahjanantajan taloudellinen tilanne, eikä niinkään lahjan euromääräinen arvo. Tavanomaiset, omaan taloudelliseen tilanteeseen sopivat syntymäpäivälahjat eivät lähtökohtaisesti ole merkittäviä lahjoja. Sen sijaan yllättävät, normaalia kalliimmat lahjat kannattaa ilmoittaa DVVtai Ahvenanmaan valtionvirastolle.
  3. Lahja annetaan lähisukulaiselle: Tällaisia ovat esimerkiksi puoliso tai avopuoliso, lapset ja lapsenlapset puolisoineen sekä vanhemmat ja isovanhemmat.
  4. Lahja halutaan suojata peräytymiseltä: Lahjailmoitus kannattaa tehdä, jos halutaan varmistaa, ettei lahjaa voida vaatia palautettavaksi esimerkiksi konkurssi- tai ulosottotilanteessa. Mikäli lahjailmoitusta ei tehdä, ei takaisinsaantiaika ala kulumaan. Esimerkiksi KKO:2024:22 tapauksessa A oli luovuttanut puolisolleen vuosien 1996 ja 2002 välillä merkintäoikeutensa osakeyhtiön vaihtovelkakirjalainaan ja optio-oikeutensa yhtiön emoyhtiön osakkeisiin. Kun myöhemmin vuonna 2017–2018 A oli velvoitettu maksamaan yhtiölle vahingonkorvausta, velkojayhtiö pani vireille takaisinsaantikanteen puolisoa vastaan lahjoitusten peräyttämiseksi. Parikymmentä vuotta sen jälkeen, kun lahjat oli annettu puolisolle, ne peräytyivät ulosotossa, sillä lahjailmoitusta ei oltu tehty eikä takaisinsaantiaika ollut lähtenyt näin ollen kulumaan.

Lahjailmoitus kannattaa tehdä mahdollisimman nopeasti lahjan saamisen jälkeen, ja sen voi tehdä joko lahjan antaja tai lahjan saaja. Ilmoituksessa tulee ilmoittaa sekä lahjan antajan että lahjan saajan henkilötiedot, tiedot lahjasta, lahjan antamisen ajankohta sekä päiväys ja allekirjoitus. Kun ilmoitus on rekisteröity, viranomainen lähettää todistuksen rekisteröinnistä.

Voit ladata lahjailmoituspohjamme alla olevasta linkistä!

Lue lisää lahjan peräytymisestä ja siihen liittyvistä määräajoista.

Lähde §: Laki takaisinsaannista konkurssipesään, KKO:2024:22

26.07.2024
Suomen Juristit lakimies

Nopeaa apua lakiasioihin.