Sovintosopimus on asiakirja, jolla osapuolet ilmaisevat päässeensä yhteisymmärrykseen erimielisyyttä aiheuttaneessa asiassa. Sovintosopimuksen tavoitteena on ratkaista riitaosapuolten kesken hyväksyttävällä tavalla, jolloin kaikki osapuolet ovat tyytyväisiä saavutettuun ratkaisuun. Sovintosopimus voi koskea monenlaisia asioita, kuten sopimusriitoja, vahingonkorvausvaatimuksia tai perheasioita.
Sovintosopimuksen tekeminen
Sovintosopimuksen laatiminen edellyttää huolellista valmistelua ja neuvottelua. Ennen sopimuksen laatimista on suositeltavaa keskustella kaikkien osapuolten kanssa heidän tavoitteistaan ja toiveistaan riidan ratkaisemiseksi. Tämä auttaa varmistamaan, että osapuolet ovat ymmärtäneet toistensa näkökulmat ja voivat sitoutua sopimuksen ehtoihin. Kun yhteisymmärrys on saavutettu, on suositeltavaa laatia kirjallinen sopimus, jotta myöhemmin voidaan todistaa, mitä osapuolet ovat sopineet.
Sovintosopimuksessa tulisi käydä ilmi seuraavat asiat:
- Sopimusosapuolet: Sopimuksessa tulee yksilöidä kaikki osapuolet. Jos osapuolet käyttävät asiamiehiä, heidänkin tiedot on hyvä sisällyttää sopimukseen.
- Sopimusehdot: Sopimuksessa on määriteltävä ehdot, joista osapuolet ovat sopineet. Ehdot voivat liittyä esimerkiksi perintöön, lapsen huoltoon, vahingonkorvaukseen, kuluttajariitaan tai liiketoimintakauppaan. Ehdot voivat sisältää esimerkiksi kompensaation tai korvauksen maksuaikataulut ja -määrät, tai virheellisen tavaran osalta korjausaikataulut.
- Hyväksymistahdonilmaisu: Osapuolet vahvistavat sopimuksen sisällön allekirjoittamalla sen.
Sovintosopimukseen voi olla tarpeellista sisällyttää lisätietoja erimielisyyden taustasta, kuten riidan aihe ja osapuolten näkökulmat. Sopimuksessa voidaan myös sopia mahdollisista viivästyskorosta, jos sovittuja ehtoja ei täytetä sovitussa aikarajassa, sekä täytäntöönpanon eräpäivistä. Tapauskohtaisesti voi myös olla aiheellista määritellä sopimuksen voimassaoloaika ja mahdollisuus tehdä siihen muutoksia. Lisäksi on hyvä mainita, mikäli riita on jo vireillä käräjäoikeudessa, ja päättää, tuleeko sopimus käräjäoikeuden vahvistettavaksi.
Sovintosopimuksen hyödyt
Sovintosopimus on usein hyvä vaihtoehto, kun halutaan ratkaista riitatilanteet kustannustehokkaasti. Kun osapuolet voivat ratkaista erimielisyydet ilman täysimittaista oikeudenkäyntiä, prosessi etenee yleensä nopeammin, ja osapuolten väliset henkilösuhteet voivat myös säilyä paremmin. Sovintosopimus voi siis tarjota tehokkaan ja rauhanomaisen ratkaisun riitatilanteisiin.
Voit ladata tarpeitasi vastaavan valmiin sovintosopimuspohjan alta ja kääntyä asiantuntevien juristiemme puoleen, mikäli tarvitset apua asiakirjan laatimisessa. Asiakirjan lopusta löydät ohjeita sovintosopimuksen täyttämiseen.
Lue lisää muista riidanratkaisumenetelmistä, kuten välimiesmenettelystä sekä sovittelusta.
Lähde §: Laki riita-asioiden sovittelusta ja sovinnon vahvistamisesta yleisissä tuomioistuimissa
31.07.2024
Suomen Juristit lakimies
Nopeaa apua lakiasioihin.