Perunkirjoituksen lisäaika haetaan verottajalta silloin, kun perunkirjoitusta ei ehditä toimittaa kolmen kuukauden kuluessa perinnönjättäjän kuolemasta. Perunkirjoitus on tärkeä toimenpide, johon kuuluu monia vaiheita perinnönjättäjän perillisten, varojen ja velkojen selvittämiseksi. Vaikka vainajalla ei olisikaan omaisuutta, tai häneltä olisi jäänyt vain velkaa, on perunkirjoitus silti aina tehtävä. Mikäli velkoja, varoja tai perillisiä on paljon esimerkiksi monessa maassa, voi oleellisten asioiden selvittäminen olla työlästä, jolloin prosessi helposti pitkittyy.
Miten perunkirjoituksen tekemiseen saa lisäaikaa?
Jos perunkirjoitusta ei ehditä suorittaa määräaikaan mennessä, on tehtävä kirjallinen hakemus verottajalle lisäajan saamiseksi. Hakemus voidaan laatia vapaamuotoisesti, mutta se tulee sisältää seuraavat tiedot:
- Perinnönjättäjä: Kerro, kenen jälkeen perunkirjoitukseen lisäaikaa haetaan. Täsmennä perinnönjättäjän nimi, henkilötunnus ja kuolinpäivä.
- Hakijan tiedot: Ilmoita, kuka hakemuksen tekee, ja anna hakijan nimi, osoite ja yhteystiedot.
- Pyydettävä lisäaika: Mainitse, kuinka kauan lisäaikaa tarvitaan ja mihin päivämäärään asti.
- Syyt viivästymiselle: Selitä, miksi perunkirjoitusta ei ole voinut tapahtua määräajassa. Esitä mahdolliset esteet tai vaikeudet, jotka ovat aiheuttaneet viivästymisen. Perusteet voivat liittyä esimerkiksi siihen, että perinnönjättäjän sukuselvityksen koostaminen on työlästä, sillä perinnönjättäjä on vaihtanut asuinpaikkaa useasti ja asunut osan elämästään ulkomailla, jolloin perillisten yhteystietojen selvittäminen vaatii lisäaikaa.
- Allekirjoitus: Lopuksi lisäaikahakemus päivätään ja allekirjoitetaan.
Lisäaikaa voidaan hakea myös perukirjoituksen jättämiselle. Kun perunkirjoitus on pidetty, pitää perukirja jättää verottajalle yhden kuukauden kuluttua perunkirjoituksen pitämisestä. Jos tähän ei syystä tai toisesta pystytä, pitää hakea perukirjan antamiseen pidennystä. Hakemus tehdään samoin kuin perunkirjoituksen toimittamisajan pidennyshakemus.
Perunkirjoituksen lykkääminen
Koska perinnönjakoa tai ositustakaan ei ole sidottu määräaikaan eikä pesän osakkaita voida niihin pakottaa, ei perunkirjoitusta niiden vuoksi tarvitse kiirehtiä. Verottaja kuitenkin toimittaa perintöverotuksen perukirjan perusteella, eikä verottaja annan mahdollisuutta siihen, että perunkirjoitusta lykätään kovin kauas, vaikka se tarvittaessa myöntääkin lisäaikaa perunkirjoituksen suorittamiselle.
Jos perunkirjoitusta lykätään aina vaan, voi verottaja turvautua perintökaaren säännökseen, jonka mukaan käräjäoikeus määrää veroviraston ilmoituksesta sopivan henkilön toimittamaan perunkirjoituksen, mikäli toimituksen suorittamista on laiminlyöty. Tämä varmistaa, että perunkirjoitus tulee hoidettua ajoissa ja perintöverotus voidaan suorittaa ilman ylimääräisiä viiveitä.
Mikäli tarvitset lisäaikaa perunkirjoituksen toimittamiselle tai perukirjan jättämiselle verottajalle, voit ladata alta valmiis lisäaikahakemuspohjan. Tiedoston lopusta saat vinkkejä asiakirjan täyttämiseen!
Lue lisää perunkirjoituksesta.
Lähde §: perintökaari
08.03.2017
Päivitetty 06.08.2024
Suomen Juristit lakimies
Nopeaa apua lakiasioihin.