Suomeen rekisteröidystä ja Suomessa käytettävistä ajoneuvoista on maksettava ajoneuvoveroa. Ajoneuvovero sisältää perusveron ja käyttövoimaveron. Perusvero on ikään kuin pohjana, johon lisätään käyttövoimavero. Koko ajoneuvoveron määrä lasketaan siten, että kerrotaan perus- ja käyttövoimaveron päiväkohtaisten määrien summa verokaudessa olevien päivien lukumäärällä.
Perusveron määräytyminen
Perusveroa on maksettava henkilö- ja pakettiautoista sekä erikoisautoista, joiden suurin sallittu kokonaismassa on enintään 3 500 kilogrammaa. Perusveron päiväkohtaisen määrän näkee ajoneuvoverolain taulukoista.
Järjestelmässä on kaksi taulukkoa;
Taulukkoa 1 sovelletaan autoon, jonka yhdistettyä kulutusta vastaava hiilidioksidipäästö on määritelty auton ensimmäisen käyttöönoton ajankohtana voimassa olleessa yhteisön lainsäädännössä säädettyjen vaatimusten mukaisesti jos kysymyksessä on:
1) henkilöauto, jonka kokonaismassa on enintään 2 500 kilogrammaa ja joka on otettu ensimmäistä kertaa käyttöön 1 päivänä tammikuuta 2001 tai sen jälkeen, tai henkilöauto, jonka kokonaismassa on yli 2 500 kilogrammaa ja joka on otettu ensimmäistä kertaa käyttöön 1 päivänä tammikuuta 2002 tai sen jälkeen;
2) kaksikäyttöauto, joka on otettu ensimmäistä kertaa käyttöön 1 päivänä tammikuuta 2006 tai sen jälkeen; taikka
3) pakettiauto, joka on otettu ensimmäistä kertaa käyttöön 1 päivänä tammikuuta 2008 tai sen jälkeen.
Taulukkoa 2 sovelletaan muuhun autoon. Taulukkoa 2 sovelletaan myös, jos ajoneuvoliikennerekisterissä ei ole vaaditut edellytykset täyttävää tietoa auton hiilidioksidipäästöstä.
Sähköauton perusvero on huokein
Jos ajoneuvon käyttövoimana on yksinomaan sähkö, perusvero on liitteen verotaulukon 1 alin mahdollinen veron määrä. Esimerkiksi täyssähköauton perusvero on vuoden 2017 alusta alkaen 106,21e/vuosi.
Lue lisää ajoneuvoverosta.
Lähde §: ajoneuvoverolaki
Suomen Juristit Oy
5.12.2016
(Päivitetty 10.11.2021)
Nopeaa apua lakiasioihin.