Franchise -sopimus

Franchising on kahden itsenäisen yrityksen sopimukseen perustuvaa pitkäaikaista yhteistyötä, jossa yritys siirtää sovittua maksua vastaan toiselle yritykselle oikeuden käyttää tiettyä kehittämäänsä tavaramerkkiä ja liiketoimintamallia sopimuksin mää¬riteltyjen ohjeiden mukaisesti, sovi¬tun ajan tietyllä alueella tai tietyssä paikassa.

Franchising toiminnasta ei ole Suomessa omaa lainsäädäntöä, vaan erimielisyydet ja riidat ratkaistaan sopimusoikeudellisten periaatteiden ja siitä seuraavan lainsäädännön pohjalta. Tästä syystä yritysten väliset franchising -sopimukset ovat ratkaisevassa asemassa. Lähtökohtaisesti sopimuksessa sovitut seikat tulee täyttää. Yrittäjä maksaa maksun ja frachise palvelua myyvä yritys tarjoaa konseptin, joka sisältää kaikki toiminnan kannalta tarpeelliset palvelut. Sopimuksella tulee osapuolet sitouttaa sopimussuhteessa sovittuihin velvoitteisiin.

Suomen Franchising-Yhdistys ry:n (SFY) tavoitteena on edistää Franchising toimintaa Suomessa ja ohjata toimintamalleja. Yhdistyksen jäsenet sitoutuvat noudattamaan yhdistyksen laatimia eettisiä sääntöjä ja hyvää franchising tapaa. Franchise yrittäjää kutsutaan kansanomaisesti myös termillä fränkkäri.

Nopeaa apua lakiasioihin.