Lahjakirja – kiinteistö: käyttö- ja hallintaoikeuden pidättäminen

Tämä asiakirjamalli on tarkoitettu kiinteistön lahjoitukseen, jossa kiinteistön omistaja pidättää itsellään elinikäisen hallinta- ja käyttöoikeuden. Hallintaoikeus tarkoittaa sitä, että lahjanantaja saa edelleen käyttää lahjoitettua omaisuutta ja saa pitää itsellään esim. omaisuuden vuokratuotot. Lahjanantaja vastaa lahjoituksen jälkeen omaisuudesta aiheutuvista ns. kiinteistä kustannuksista (esim. kiinteistövero). Lahjanantaja ei saa ilman lahjansaajan suostumusta myydä tai luovuttaa hallintaoikeuden kohteen olevaa omaisuutta eikä siihen liittyviä oikeuksia kolmannelle. Lahjansaajan hyöty lahjoituksesta on se, että lahjansaaja maksaa vähemmän lahjaveroa, koska lahjoitettua omaisuutta rasittaa lahjanantajan käyttöoikeus.

Lahjakirja on tehtävä kirjallisesti, kun lahjana on kiinteistö. Sekä lahjanantajan että lahjansaajan on allekirjoitettava lahjakirja ja kaupanvahvistajan on vahvistettava lahja kaikkien lahjakirjan allekirjoittajien läsnä ollessa. Mikäli lahjanantaja haluaa tehdä lahjoituksen niin, ettei lahjansaajan aviopuolisolla ole avio-oikeutta lahjaan, on lahjakirja kahden esteettömän todistajan allekirjoitettava.

Laki24.fi –verkkosivuilta saat tarvitsemasi asiakirjan helposti ja nopeasti käyttöösi vain napin painalluksella. Valitse haluamasi tuote sivustoilta ja lataa asiakirja. Tämän jälkeen asiakirja latautuu koneellesi automaattisesti muokattavana Word –tiedostona.

Asiakirjat ovat sisällöltään kattavia ja laadukkaita, ulkoasultaan tyylikkäitä ja huoliteltuja. Laki24.fi –verkkosivuilta voit ladata asiakirjan tietäen, että sen laatu on varmistettu. Laki24.fi –asiakirjat ovat Suomen Juristit Oy:n lakimiesten laatimia. Voit tutustua meihin tarkemmin www.suomenjuristit.fi.

Jos haluat keskustella asiastasi asiantuntijan kanssa ennen asiakirjan täyttämistä, voit soittaa Lakipuhelimeen 0600 11133 (2,95 e/min +pvm). Lakipuhelimessa sinua palvelee asiantuntevat juristimme, joilta voit kysyä mielessäsi olevasta asiasta.

Muualta verkosta saat lakiaiheesta tietoa esim. tutustumalla ajantasaiseen Suomen lakiin osoitteessa www.finlex.fi.