Asunnon myynti ulkomailla ollessa voi tuntua vaikealta prosessilta, mutta hyvällä suunnittelulla ja oikeilla toimenpiteillä se voidaan hoitaa sujuvasti. Ulkomailla oleva henkilö voi ensinnäkin itse hoitaa asunnon myynnin digitaalisesti, mikäli asuntokaupan teossa on mukana välittäjä. Ilman välittäjää myyjän tulee kuitenkin usein olla mukana kaupantekotilaisuudessa. Näin ollen ulkomailla tai muuten pitkän etäisyyden päässä asuessa on usein loogista käyttää valtuutettua asiamiestä.
Valtuutuksessa myyjä valtuuttaa Suomesta itselleen luotettavan asiamiehen hoitamaan asunnon myynnin ja käytännön toimet. Tähän valtuutukseen tarvitaan valtakirja, jolla kolmas henkilö valtuutetaan toimimaan asunto-osakkeen omistajan lukuun asunnon myymiseksi. Voit ladata itsellesi esitäytetyn valtakirjapohjan artikkelin lopusta!
Asunnon myynti ulkomailta valtakirjalla
Asunto-osakkeiden myyminen toisen puolesta voidaan hoitaa valtakirjalla. Asunnon omistaja, eli myyjä, voi valtuuttaa toisen henkilön hoitamaan asunnon myynnin hänen puolestaan. Tällöin valtuutetulle annetaan valtakirja, joka on tarkoitettu erityisesti asunnon myyntiä varten. Tässä valtakirjassa valtuuttaja voi määrätä valtuutuksen kestosta sekä myynnin ehdoista. Kyseessä ei ole avoin valtakirja, vaan tiettyyn toimenpiteeseen, eli asunnon myyntiin, ja mahdollisesti rajatuksi ajaksi tarkoitettu valtakirja. Tässä valtakirjassa voidaan määritellä tarkasti valtuutuksen reunaehdot, joiden puitteissa valtuutetun tulee toimia.
Valtakirjassa tulee määritellä vähintään seuraavat asiat:
- Valtakirjan osapuolet: Valtakirjassa tulee mainita valtuuttajan ja valtuutetun nimi, osoite ja yhteystiedot, jotta osapuolet ovat tarkasti tunnistettavissa.
- Valtuutuksen laajuus: Valtuutuksen kohde, eli asunto, yksilöidään nimeämällä asunto-osakeyhtiö, jossa asunto sijaitsee, sekä numeroimalla asunnon hallitsemiseen oikeuttavat asunto-osakeyhtiön osakkeet. Lisäksi voidaan ilmoittaa huoneiston osoite. Valtakirjaan voi myös merkitä, mitä toimia valtuutettu saa suorittaa myynnin edistämiseksi. Saako valtuutettu esimerkiksi markkinoida kohdetta tai järjestää näyttöjä, vai koskeeko valtuutus ainoastaan kauppakirjan allekirjoittamista?
- Valtakirjan voimassaoloaika: Valtuutuksen voi rajata koskemaan tiettyä ajanjaksoa eli asettaa myynnille ajallisen takarajan. Mikäli asuntoa ei ole saatu kaupaksi valtakirjan voimassaoloaikana, voi myyjä jatkaa valtuutusta uudella valtakirjalla.
- Muut ehdot: Valtakirjassa on myös hyvä määritellä hinta, jolla asunto saadaan myydä, eli asettaa alin hyväksyttävä hinta, jonka puitteissa valtuuttaja toimii. Valtakirjassa voidaan mainita myös muut kaupan ehdot, joita on sovellettava.
- Allekirjoitus: Lopuksi valtuuttaja allekirjoittaa valtakirjan. Todistajien käyttö valtakirjan tekemisessä on myös mahdollista luotettavuuden lisäämiseksi, mutta ei pakollista.
Mikäli haluat valtuuttaa kolmannen osapuolen myymään asunnon puolestasi, voit ladata esitäytetyn valtakirjapohjamme! Jos sinulla on kysyttävää asuntokauppaan liittyen, voit soittaa lakipuhelimeen matalalla kynnyksellä ja keskustella asiantuntijoidemme kanssa.
Lue lisää asunnon myyntiin tarvittavista asiakirjoista.
Lähde §: asuntokauppalaki
16.03.2017
Päivitetty 19.07.2024
Suomen Juristit lakimies
Nopeaa apua lakiasioihin.