Avioehtosopimus on puolisoiden välinen sopimus, jossa määritellään varallisuussuhteiden jakamisesta avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen päättyessä. Lähtökohtaisesti avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen päättyessä puolisoiden omaisuus ja velat jaetaan tasan, sillä puolisoilla on avio-oikeus toistensa omaisuuteen. Tästä puolittamisperiaatteesta voidaan kuitenkin poiketa avioehtosopimuksella. Avioehtosopimuksia on erilaisia, ja ne voidaan räätälöidä puolisoiden tarpeiden ja toiveiden mukaan.

Millaisia avioehtosopimuksia on olemassa?

Avioehtosopimuksen malleihin kuuluvat totaalinen, osittainen ja yksipuolinen avioehtosopimus.

  • Totaalinen avioehtosopimus: Totaalinen avioehtosopimus tarkoittaa sitä, että avioehtosopimuksella suljetaan molempien avio-oikeus toisen puolison omaisuuteen kokonaan pois. Siis kummallakaan puolisoista ei ole avio-oikeutta sellaiseen omaisuuteen, joka toisella on avioliittoon mentäessä tai jonka hän myöhemmin saa. Tällöin avioliiton tai rekisteröidyn parisuhteen päättyessä joudutaan sopimaan vain sellaisen omaisuuden jakamisesta, joka on puolisoiden yhteistä omaisuutta.

    Esimerkiksi asunto voidaan hankkia omistusosuuksin 50 % ja 50 %. Sopiminen on silloinkin vain siitä asiasta, kummalle yhteisomisteinen omaisuus jää vai myydäänkö se ulkopuoliselle. Omaisuuden ositukseen ei tarvitse ryhtyä ollenkaan, vaan pelkästään omaisuuden erottelu riittää.
  • Osittainen avioehtosopimus: Puolisot voivat sopia osittaisella avioehtosopimuksella siitä, että avio-oikeutta ei ole johonkin tiettyyn toisen omaisuuteen. Esimerkiksi ennen avioliittoa ansaittu omaisuus voidaan jättää avio-oikeuden ulkopuolelle, mutta avioliiton aikana hankittu omaisuus tulee avio-oikeuden alaiseksi.

    Osittaisen avioehtosopimuksen kohteena voi olla kuitenkin mikä tahansa muukin omaisuus, jolla on poikkeuksellista arvoa tai jokin erityinen piirre, jonka vuoksi sitä ei haluta ottaa mukaan avio-oikeuden alaisen omaisuuden piiriin. Jollekulle saattaa olla tärkeää se, että sukupolvien ajan omalla suvulla ollut mökki, talo tai tila ei siirry avio-oikeuden kautta missään tapauksessa miltään osin toiseen sukuun.
  • Yksipuolinen avioehto: Yksipuolisella avioehdolla ainoastaan toisen puolison avio-oikeus suljetaan pois. Tällöin puolisolla A on avio-oikeus puolison B omaisuuteen, mutta puolisolla B ei ole avio-oikeutta puolison A omaisuuteen. Yksipuolinen avioehto voi olla hyödyllinen esimerkiksi silloin, kun toisella puolisoista on huomattavasti enemmän omaisuutta tai velkaa puolisoonsa verrattuna.

Avioehtosopimus voidaan tehdä myös pelkästään avioeron varalta. Tällöin avioehtosopimukseen voidaan liittää ehto, jonka mukaan puolisoilla ei ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, kun avioliitto purkautuu avioeron johdosta. Näin ollen, jos avioliitto purkautuu kuoleman johdosta, avio-oikeus toisen puolison omaisuuteen säilyy.

Voita ladata alta tilanteeseesi sopivan avioehtosopimusmallin, tai tutustua täältä myös muihin avioehtosopimuksiin liittyviin asiakirjoihimme!

Lue lisää avioehtosopimuksen laatimisesta.

Lähde §: avioliittolaki

13.02.2017

Päivitetty 24.07.2024
Suomen Juristit lakimies

Nopeaa apua lakiasioihin.