Mikäli avioliitto päättyy eroon, tulee puolisoiden varallisuus jaettavaksi heidän kesken. Mikäli osapuolet haluavat itse päättää siitä, miten varallisuus jaetaan avioliiton päättyessä, tulee heidän laatia avioehtosopimus. Avioehtosopimuksella aviopuolisot, rekisteröidyssä parisuhteessa olevat tai avioon aikovat voivat määrätä keskinäisistä oikeuksistaan toistensa omaisuuksiin. Avioehtosopimus voidaan tehdä kaiken kattavana siten, ettei kummallakaan puolisolla ole mitään oikeutta mihinkään toisen puolison omaisuuteen. Täydellinen avioehtosopimus siis poistaa molempien puolisoiden avio-oikeuden kokonaan. Tämän lisäksi on olemassa myös muita avioehtosopimuksen malleja, kuten osittainen avioehtosopimus tai yksipuolinen avioehtosopimus.

Avioehtosopimuksen laatiminen

Avioehtosopimusta laadittaessa, ensimmäisenä puolisoiden tulisi miettiä, millaisen avioehtosopimuksen he haluavat. Tähän prosessiin voi kuulua esimerkiksi omaisuuden erottelua, jossa päätetään, mikä omaisuus pysyy kummankin puolison henkilökohtaisena omaisuutena, ja mikä omaisuus säilyy yhteisenä. Myös perinnöksi saatu varallisuus kannattaa nostaa esille. Kun osapuolet ovat päässeet yhteisymmärrykseen avioehtosopimuksen sisällöstä, tulee itse sopimus laatia muotovaatimuksia noudattaen.

Avioehtosopimuksella on tietyt muotovaatimukset ja avioliittolain mukaan avioehtosopimus tuleekin tehdä kirjallisesti, jotta se olisi pätevä. Tämän lisäksi avioehtosopimukesssa tulee olla seuraavat tiedot:

  1. Päiväys: Koska avioehtosopimusta ei voi rekisteröidä sen jälkeen, kun esimerkiksi avioero on tullut jo vireille, tulee avioehtosopimus päivätä jotta se täyttäisi muotovaatimukset.
  2. Allekirjoitukset: Molempien osapuolien on allekirjoitettava avioehtosopimus. Näin ollen toinen puolisoista ei voi yksin päättää avioehdon tekemisestä ja rekisteröinnistä ilman toisen puolison suostumusta. Avioehtoa ei kuitenkaan tarvitse käytännössä laatia yhdessä, ja osapuolten ei tarvitse allekirjoittaa avioehtosopimusta samanaikaisesti.
  3. Allekirjoitusten oikeaksi todistaminen: Avioehtosopimukseen on otettava kahden esteettömän henkilön todistus avioehtosopimuksen osapuolten allekirjoitusten oikeellisuudesta. Todistajille ei kuitenkaan tarvitse kertoa aviehtosopimuksen sisällöstä. Avioehtosopimuksen todistaja on esteellinen, mikäli:
  • todistaja on asianosaisen nykyinen tai entinen aviopuoliso taikka nykyinen avopuoliso, sisarus, sukulainen suoraan ylenevässä tai alenevassa polvessa;
  • todistajalla on asianosaiseen vastaavanlainen parisuhteeseen tai sukulaisuuteen rinnastuva läheinen suhde;
  • todistaja ei ole täyttänyt 15 vuotta tai hänen henkinen toimintansa on häiriintynyt niin, ettei hän ilmeisesti ymmärrä todistamisen merkitystä.

Avioehtosopimus tulee voimaan vasta, kun se toimitetaan Digi- ja väestötietovirastoon rekisteröitäväksi. Näin ollen pelkästään avioehtosopimuksen laatiminen puolisoiden välillä ei vielä tee avioehtosopimuksesta pätevää, vaan se täytyy myös rekisteröidä. Mitään yleistä mallia, miltä avioehtosopimuksen tulisi näyttää, ei kuitenkaan ole olemassa. Ainoastaan avioehtosopimuksen muotovaatimusten noudattaminen ratkaisee sopimuksen pätevyyden, ja vaatimuksesta poikkeaminen estää avioehtosopimuksen rekisteröinnin.

Avioehtosopimuksen rekisteröinti

Avioehtosopimus voidaan toimittaa rekisteröitäväksi jo ennen avioliittoon vihkimistä tai parisuhteen rekisteröintiä, vaikka se tulee voimaan vasta vihkimisen tai avioliiton rekisteröinnin myötä. Avioehdon rekisteröimisestä tulee tehdä kirjallinen, alkuperäisen avioehtosopimuksen sisältämä hakemus, joka toimitetaan Digi- ja väestötietovirastoon (ent. maistraatti). Sen voivat tehdä kihlakumppani tai puoliso yhdessä taikka kumpikin yksinään.

Avioehtosopimuksen rekisteröiminen on oleellinen osa avioehtosopmuksen voimaan tuloa, sillä rekisteröinti on ehdoton edellytys sille, että avioehtosopimuksella on vaikutusta. Avioehtosopimuksen luominen ja rekisteröinti kannattaakin hoitaa alta pois heti yhteiselämän alkamisen myötä, sillä mikäli esimerkiksi avioero on jo laitettu vireille, ei siinä vaiheessa voi enää rekisteröidä avioehtosopimusta.

Lue lisää avioehtosopimuksen pätemättömyydestä ja kohtuullistamisesta.

Voit ladata esitäytetyn avioehtosopimuspohjan alta! Mikäli haluat esimerkiksi kokonaan poissulkevan avioehtosopimuksen, voit tutustua muihin avioehtosopimuspohjiin asiakirjoissamme.

Lähde §: avioliittolaki

13.02.2015

Päivitetty 23.07.2024
Suomen Juristit lakimies

Nopeaa apua lakiasioihin.