Henkilöllisyyden varmistaminen on tarpeen monissa tilanteissa, joissa kansalaiseen henkilönä kohdistetaan velvoitteita, etuja tai sanktioita. Usein tunnistaminen voidaan tehdä vain dokumenteista, eikä niistäkään täysin varmasti. Tunnistamisasiakirjoja ovat mm. passi, henkilökortti ja ajokortti.

On täysin toiminnan luonteesta riippuvaa mitä tunnistamisasiakirjoja sinulta vaaditaan. Esim. lentämiseen Shengen -alueen ulkopuolelle tarvitset passin, mutta voit käydä ongella tai kävellä metsässä ilman mitään henkilöpapereita. Autolla ajaessa on pidettävä mukana ajokorttia jne.

Passi on tunnetuin kansainvälinen tunnistamisasiakirja. Biometrinen passi sisältää kuvan ja henkilötietojen lisäksi henkilön sormenjälkitiedot. Useat tunnistamisasiakirjat myöntää Suomessa poliisi. Tunnistamisasiakirjat ovat usein samalla lupa tehdä tai toimia jossakin. Näin on esim. järjestyksenvalvojakortin tai vartijakortin kohdalla. Samoin ajokortti antaa sen lakien mukaan hankkineelle ajo-oikeuden.

Järjestelmän tarkoituksena on varmistaa että luvanvarainen toiminta, velvoite tai etu kohdistuu vain siihen henkilöön, jolla on siihen lupa. Ajokortin voit menettää syyllistymällä liikennerikoksiin ja passin jouduttuasi vakavien rikosten vuoksi matkustuskieltoon.

Henkilöllisyyden varmistaminen – Poliisi voi selvittää henkilöllisyyden

Poliisi voi kyllä selvittää henkilöllisyyden yksittäisen tehtävän yhteydessä, vaikka sinulla ei olisi mukana papereita. Henkilö, joka ei kerro henkilöllisyyttään tai antaa siitä todennäköisesti virheellisen tiedon voidaan ottaa kiinni. Jos henkilöllisyyden selvittäminen oli ainoa kiinniottoperuste, kiinniotettu on päästettävä vapaaksi kun henkilöllisyys on selvinnyt.


Lue lisää kiinniotosta henkilöllisyyden selvittämisen perusteella.


Suomen Juristit Oy
20.12.2016
(Päivitetty 19.11.2021)

Nopeaa apua lakiasioihin.