Viranomaisten tulee kaikessa toiminnassaan noudattaa hyvän hallinnon periaatteita. Näitä periaatteita on viisi:
• Yhdenvertaisuusperiaate:
Yhdenvertaisuusperiaate tarkoittaa, että viranomaisten on kohdeltava kaikkia asiakkaita tasapuolisesti, ilman että ketään syrjitään. Asioissa on toimittava johdonmukaisesti, eli samanlaisissa asioissa tulee toimia samalla tavalla riippumatta siitä, kuka on asiakkaana.
• Tarkoitussidonnaisuuden periaate:
Tämä periaate tarkoittaa, että viranomainen ei saa käyttää harkintavaltaansa väärin, vaan ainoastaan lainmukaisiin tarkoituksiin. Viranomainen ei siis saa käyttää valtaansa esimerkiksi vain oman henkilökohtaisen etunsa edistämiseen. Asiat tulee ratkaista vain lainmukaisilla perusteilla.
• Objektiviteettiperiaate:
Objektiviteettiperiaate tarkoittaa puolueettomuusperiaatetta. Viranomaisten päätösten tulee olla perusteltuja ja heidän on toimittava työssään puolueettomasti. Esimerkiksi valittaessa johonkin virkaan henkilöä, viranomainen ei saa suosia ystävää tai läheistään valinnassa.
• Suhteellisuusperiaate:
Suhteellisuusperiaate edellyttää, että viranomaisten toimet ovat oikeassa suhteessa tavoiteltuun päämäärään nähden. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikkien toimenpiteiden on oltava välttämättömiä asian ratkaisemisen kannalta. Toimenpiteet eivät saa rajoittaa yksityisen ihmisen oikeuksia ja etuja yhtään sen enempää, kuin on pakko. Esimerkiksi hallintoasian asianosaiselta ei saa vaatia enempää selvitystä, kuin on välttämättä tarpeen, ja sosiaalihuollossa täytyy aina valita lapsen suojelemiseksi sopivista toimenpiteistä lievin.
• Luottamuksensuojaperiaate:
Luottamuksensuojaperiaate on yksityisen ihmisen suoja julkista valtaa vastaan. Kun periaatetta noudatetaan, ihmiset voivat luottaa siihen, että viranomaisten ratkaisut ovat oikeita ja lainmukaisia. Viranomaisten asiakkaat voivat myös luottaa, että päätökset ovat pysyviä.
Lue lisää hyvän hallinnon sisällöstä.
Lähde §: hallintolaki
Suomen Juristit Oy
11.5.2015
(Päivitetty 28.11.2021)
Nopeaa apua lakiasioihin.