Oletko aikeissa lahjoittaa jotakin jollekin? Onko lahjan käsite tuttu?

Irtaimen omaisuuden lahjoittaminen on oikeustoimi, jolla lahjanantaja siirtää vapaaehtoisesti varallisuuttaan lahjansaajalle. Luovutus on yleensä kokonaan vastikkeeton, eli saaja saa lahjan ilmaiseksi. Joskus lahjanantaja voi periä saajalta ns. nimellisen hinnan. Tällöin luovutus on kuitenkin lahja, koska summa on niin pieni lahjan arvoon nähden. Lahjaksi katsotaan mm. raha, tavara, osakekirja ja juokseva velkakirja. Myös velan anteeksi antaminen on lahja.

Oikeudellisesti pätevä lahjoitus tapahtuu siten, että lahjanantaja ilmoittaa lahjoittavansa omaisuuttaan ja lahjansaaja ilmoittaa ottavansa lahjan vastaan. Yleensä ilmoitukset voidaan tehdä suullisesti, mutta eräissä tapauksissa vaaditaan kirjallinen muoto esim. lahjan kohteen rekisteröintiä varten.

Kun lahjoitetaan auto, omistusoikeuden siirtyminen on rekisteröintiä varten tehtävä kirjallisesti. Tämä tapahtuu käytännössä rekisteriotteen ilmoitusosan täyttämällä. Muissakin tapauksissa, varsinkin jos lahjoitus on suurehko, se kannattaa tehdä asiakirjan muodossa. Jotta sivullisia sitova lahjoitus olisi tapahtunut, yleensä edellytetään, että omaisuus siirtyy lahjansaajan hallintaan.

Nopeaa apua lakiasioihin.