Asunnon ostaminen on keskimäärin yksityishenkilön suurin hänen koko elämänsä aikana tekemä sijoitus. Suomessa kotitalouksien varallisuudesta kaksi kolmasosaa muodostuu asuntojen omistamisesta (osakehuoneistot ja asuinkiinteistöt). Suomalaisten varallisuus on siis pääasiassa sidottu asumiseen. Ottaen huomioon asuntokaupassa liikkuva rahan määrä ja kaupan merkitys yksilön ja yhteiskunnan tasolla, sopimustyyppinä asunto-osakkeen tai asuinkiinteistön kauppa on yksi yhteiskunnallisesti ja taloudellisesti merkittävimmistä sopimustyypeistä.
Asuntokauppaa koskevat riidat ovat monimutkaisia ja vaatimukset saattavat nousta kymmeniin tuhansiin euroihin. Asuntokaupassa esiintyvät häiriötilanteet ovat pääsääntöisesti määrältään suurimmat nimenomaan käytetyn asunnon kaupassa.
milloin kyseessä on käytetyn asunnon kauppa?
Käytetyn asunnon kauppa ja siihen liittyvä sääntely eroaa olennaisesti uuden asunnon kaupasta. Asuntokauppalaissa tai sen esitöissä ei ole nimenomaisesti määritelty sitä, milloin kyseessä on käytetyn asunnon kauppa. Lainsäätäjä on lähtenyt siitä, että asuntokauppalain 6 luvun käytetyn asunnon kauppaa koskevat säännökset tulevat sovellettavaksi aina, kun kyse ei ole asuntokauppalain 4:1 §:n mukaisesta uuden asunnon kaupasta. Asuntokauppalain 6 luvussa säädetään, että käytetyn asunnon kauppaa koskevia säännöksiä sovelletaan, kun:
1) asunto myydään käytettynä;
Lähtökohtaisesti käytetyn asunnon kaupasta on aina kysymys silloin, kun asunto on myyty vähintään kerran aiemmin. Käytetyn asunnon kaupasta on kysymys myös silloin, kun perustajaosakas tai elinkeinonharjoittaja myy asunnon, joka on ollut vuokra- tai muussa käytössä.
2) muu kuin elinkeinonharjoittaja myy asunnon otettavaksi käyttöön ensimmäistä kertaa uudisrakentamisen tai uudisrakentamiseen verrattavan korjausrakentamisen jälkeen;
Tyypillisesti tällainen tilanne on kyseessä, kun kuluttajan asemassa oleva yksityishenkilö myy ostamansa uuden asunnon ennen kuin hän on ottanut sen käyttöönsä tai kun kuluttajan asemassa oleva yksityishenkilö on yhtiön osakkaana ollut rakentamassa itselleen tai perheelleen kotia mutta myy osakkeet ennen kuin on ryhtynyt käyttämään huoneistoa kotinaan.
KÄYTETYN ASUNNON KAUPPAkirja
Asunto-osaketta myydessä kauppakirjaan on merkittävä tarkasti kaupan osapuolet sekä kaupan kohde, kauppahinta ja maksamisen ehdot, sekä omistus- ja hallintaoikeuden siirtyminen. Lisäksi yhtiöjärjestys, yhtiön tilinpäätös sekä isännöitsijän todistus on syytä ottaa osaksi kauppakirjaa, kuten myös asunnon kunto ja mahdolliset viat ja tulevat remontit. Lopuksi kauppakirja päivätään ja allekirjoitetaan.
Asunnon kaupassa kannattaa kääntyä asiantuntijan puoleen, jotta kauppakirja saadaan laadittua tarpeeksi yksityiskohtaisesti ja kattavasti. Näin myös myöhemmät riitatilanteet voidaan minimoida. Voi kuitenkin tehdä kauppakirjan myös itse käyttämällä esitäytettyä asiakirjamapohjaamme. Lataa käytetyn asunnon kauppakirjamalli tästä!
Lue lisää uuden asunnon kaupasta ja kauppakirjan tekemisestä.
Lähde §: HE 21/2005 ja asuntokauppalaki
Artikkelin kirjoittaja:
Samuli Mikkonen
Osakas, OTM
Suomen Juristit Oy
18.5.2021
Nopeaa apua lakiasioihin.