Kansainvälisessä kuljetuksessa rahtikirja on tehtävä kolmena kappaleena, jotka lähettäjä ja rahdinkuljettaja allekirjoittavat. Ensimmäinen on lähettäjänkappale, toinen on vastaanottajankappale, joka kulkee tavaran mukana, ja kolmannen kappaleen pitää rahdinkuljettaja. Myös kotimaisessa kuljetuksessa rahtikirja on rahdinkuljettajan tai lähettäjän vaatimuksesta tehtävä useana kappaleena. Rahtikirjan allekirjoittaa rahdinkuljettaja.

Suomessa tehdyssä rahtikirjassa allekirjoitukset saavat olla painettuja tai leimattuja. Muussa maassa allekirjoitettuja rahtikirjoja voi koskea kyseisen maan allekirjoittamista koskevat sääntönsä, jotka poikkeavat kotimaisista allekirjoitussäännöistä.

rahtikirjan merkitys

Rahtikirja on todisteena kuljetussopimuksen ehdoista sekä siitä, että rahdinkuljettaja on ottanut tavaran vastaan. Lähettäjän rahtikirjaan tehdyllä merkinnällä hyväksymät varaumat tulevat häntä sitoviksi. Jos rahdinkuljettaja ei ole merkinnyt rahtikirjaan varaumaa ja sen syytä, katsotaan tavaran olleen moitteettomassa kunnossa tavaran kuljetusta aloitettaessa. Kollien lukumäärän sekä niiden merkkien ja numeroiden katsotaan olleen rahtikirjan merkintöjen mukaiset.

Lue lisää rahtikirjasta.

Lähde §: tiekuljetussopimuslaki

Nopeaa apua lakiasioihin.