Kuljetus: Helposti pilaantuva tavara

Mitä tehdä helposti pilaantuvalle tavaralle? Kuljetuksen keskeytyessä tai muutoin tavaraa vastaanottajan lukuun säilytettäessä rahdinkuljettaja voi myydä tavaran enempiä ohjeita odottamatta, jos tavara on nopeasti pilaantuvaa tai sen tila muutoin antaa… Lue lisää »

Rahdinkuljettaja: Rahdinkuljettajan vastuu asiakirjoista

Onko rahdinkuljettajalla vastuu asiakirjoista? Lähettäjän on annettava rahdinkuljettajan käyttöön ne asiakirjat, jotka ovat tarpeen tulli- ja muiden virallisten määräysten noudattamiseksi. Rahdinkuljettaja ei ole velvollinen tutkimaan, ovatko asiakirjat ja ilmoitukset oikeita… Lue lisää »

Rahdinkuljettaja: Rahdinkuljettajan velvollisuudet

Mitä velvollisuuksia rahdinkuljettajalla on? Rahdinkuljettajan tulee tavaran kuljetettavakseen ottaessaan tarkastaa, vastaavatko rahtikirjaan merkityt tiedot kollien lukumäärää, merkkejä ja numeroita. Jos rahdinkuljettaja ei kohtuudella voi tarkastaa näitä tietoja tai jos hän… Lue lisää »

Rahtikirja: Rahtikirjan laatiminen

Pitääkö rahtikirja laatia? Kansainvälisessä kuljetuksessa rahtikirja on tehtävä kolmena kappaleena, jotka lähettäjä ja rahdinkuljettaja allekirjoittavat. Ensimmäinen on lähettäjänkappale, toinen on vastaanottajankappale, joka kulkee tavaran mukana, ja kolmannen kappaleen pitää rahdinkuljettaja.… Lue lisää »

Rahtikirja: Todiste ehdoista ja tavaran vastaanotosta

Mikä merkitys rahtikirjalla on? Rahtikirja on todisteena kuljetussopimuksen ehdoista sekä siitä, että rahdinkuljettaja on ottanut tavaran vastaan. Lähettäjän rahtikirjaan tehdyllä merkinnällä hyväksymät varaumat tulevat häntä sitoviksi. Jos rahdinkuljettaja ei ole… Lue lisää »

Tiekuljetus: Tavaran luovutus tiekuljetuksessa

Miten tavaran luovutus tiekuljetuksessa hoidetaan? Kun tavara on saapunut määräpaikkaansa, vastaanottajalla on oikeus vaatia, että rahdinkuljettaja kuittia vastaan luovuttaa hänelle tavaran sekä rahtikirjan vastaanottajankappaleen. Jos tavara on kadonnut tai jos… Lue lisää »

Tiekuljetus: Tiekuljetussopimus

Mikä on tiekuljetussopimus? Kansainvälisessä kuljetuksessa kuljetussopimuksesta on laadittava rahtikirja, jolla sopimus vahvistetaan. Sama on pääsääntönä myös kotimaisissa kuljetuksissa. Tavaran lähettäjä ja rahdinkuljettaja voivat kuitenkin sopia siitä, ettei rahtikirjaa tehdä. Rahtikirjaa… Lue lisää »

Rahdinkuljettajan vastuu eri tilanteissa

Tiekuljetussopimuslaki sääntelee rahdinkuljettajan vastuusta eri tilanteissa. helposti pilaantuva tavara Kuljetuksen keskeytyessä tai muutoin tavaraa vastaanottajan lukuun säilytettäessä rahdinkuljettaja voi myydä tavaran enempiä ohjeita odottamatta, jos tavara on nopeasti pilaantuvaa, tai… Lue lisää »