Pätemättömyysperuste: Kiskonta

Kiskonta pätemättömyysperusteena? Kiskonta pätemättömyysperusteena on ollut oikeuskäytännössä esillä vain harvoin. Kiskonnasta on kyse silloin kun sopimusosapuoli käyttää hyväkseen toisen hädänalaista tilaa (pula, ymmärtämättömyys, riippuva asema tms.). Kiskonta sitten ilmenee käytännössä… Lue lisää »

Pätemättömyysperuste: Petollinen menettely

Petollinen menettely pätemättömyysperusteena? Velallinen saattaa antaa taloustilanteestaan ylipositiivisen kuvan. Tällöin hän on saattanut syyllistyä petolliseen menettelyyn, mistä seuraa oikeustoimen pätemättömyys. Ylipäänsä petollisesta menettelystä on kyse silloin kun sopimusosapuoli antaa virheellistä… Lue lisää »

Sopimuksen pätevyys: Oikeustoimikelpoisuus

Oikeustoimikelpoisuuden merkitys sopimuksen pätevyydelle Vajaavaltaisilta puuttuu oikeustoimikelpoisuus. Niinpä vajaavaltaisen solmima sopimus ei ole pätevä. Vajaavaltaisia ovat lain mukaan alle 18-vuotiaat sekä henkilöt, jotka on julistettu vajaavaltaiseksi. Voi myös olla niin,… Lue lisää »

Alaikäisen oikeudet tehdä oikeustoimia

Alaikäisen oikeudet oikeustoimiin Alaikäisen oikeudet vaihtelevat oikeustoimikohtaisesti. Mistä kaikesta alaikäinen voi itse päättää? Alle 18 -vuotiaalla ei ole täyttä oikeustoimikelpoisuutta, vaan rajoitetut oikeudet. Voiko alaikäinen tehdä isoja ostoksia? Voiko alaikäinen määrätä omasta… Lue lisää »

Sopimuksen pätemättömyys: Sopimuksen päättymisajankohdan häiriö

Mitä sopimuksen pätemättömyys tarkoittaa? Sopimuksen pätemättömyys tarkoittaa sitä, että sopimuksen päättämisajankohtana on ollut käsillä joku häiriö. Käytännössä sopimuksen pätemättömyys merkitsee sitä, ettei sopimusta voida panna tuomioistuimessa täytäntöön. Pätemättömyyden aiheuttavia pätemättömyysperusteita… Lue lisää »