Törkeä rattijuopumus tulee kyseeseen, jos veren alkoholipitoisuus on vähintään 1,2 promillea tai uloshengitysilman alkoholipitoisuus vähintään 0,53 milligrammaa litrassa. Rikosnimike voi myös täyttyä alemmillakin arvoilla, jos rikoksentekijän kyky tehtävän vaatimiin suorituksiin on tuntuvasti huonontunut. Jos promillet jäävät alle törkeän rattijuopumuksen rajan, on syyttäjän näytettävä suorituskyvyn tuntuva huonontuminen toteen.

Lisäedellytyksenä törkeälle rattijuopumukselle on se, että olosuhteet ovat sellaiset, että rikos on omiaan aiheuttamaan vaaraa toisen turvallisuudelle. Rikos ei siis välttämättä ole törkeä rattijuopumus, jos henkilö ajelee yksin suljetulla alueella kolmen promillen humalassa. Konkreettista vaaraa toisen turvallisuudelle ei vaadita, mutta jos on mahdollisuus, että sivullinen vähäistä suuremmalla todennäköisyydellä eksyy paikalle, on törkeä tekomuoto mahdollinen.

Törkeästä rattijuopumuksesta tuomitaan vähintään 60 päiväsakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta. Ajokiellon pituus on yleensä noin vuosi.

Lue lisää rattijuopumuksesta.

Lähde §: rikoslaki

Nopeaa apua lakiasioihin.