Kannattaako hallintaoikeustestamentti tai hallintaoikeuden pidätys lahjakirjassa?

On hyvin tavallista, että lahjakirjassa pidätetään lahjoitettavaan omaisuuteen hallintaoikeus lahjanantajalle tai testamentilla määrätään hallintaoikeus jonkun muun kuin omistajan hyväksi. Lisäksi lesken oikeus hallita jäämistöä perustuu suoraan lakiin. Hallintaoikeuden perustamisen väitetään usein olevan pelkkä verosuunnittelukeino, mutta luultavaa on, että ensisijaiset motiivit niiden perustamisiin ovat käytännölliset. Merkittäviä veroetujakin niillä voidaan saavuttaa.

Hallintaoikeuksien perustaminen on sallittua verosuunnittelua. Joissakin tapauksissa tätä verosuunnittelukeinoa saatetaan käyttää verotuksen kiertämiseen, johon verottaja voi puuttua veronkiertosäännöksin. Hallintaoikeuksien perustamiseen lienee silti useimmiten todellinen ja järkevä syy.

On tärkeää huomata, että hallintaoikeus todella rasittaa omistajan oikeutta. Pelkästään omistajan toimin omaisuutta rasittavasta hallintaoikeudesta ei yleensä voi vapautua. Hallintaoikeuden haltijan voi ehkä yrittää ”ostaa pois”, mutta jos se tapahtuu vastikkeetta tai selvästi alihintaan, on syytä tiedostaa lahjaveroriski.

Hallintaoikeustestamenttia tai hallintaoikeuden pidättävää lahjakirjaa laadittaessa kannattaa muistaa, että verot tulevat perilliselle tai lahjansaajalle maksettavaksi heti verotuksen valmistuttua. Hallintaoikeuden puuttuminen ei estä verotusta. Hallintaoikeuden pääoma-arvo vain vähennetään omistajan saannon arvosta.

Nopeaa apua lakiasioihin.