Rikoksen uhri eli asianomistaja

Rikoksen uhri eli asianomistaja, tarkoittaa henkilöä, joka on joutunut rikoksen kohteeksi. Termiä ”asianomistaja” ei ole erikseen määritelty lainsäädännössä, vaan sen määrittely perustuu oikeuskirjallisuuteen ja -käytäntöön. Rikoksen uhri voi kärsiä fyysisiä, henkisiä tai taloudellisia seuraamuksia teosta, joten hän saattaa tarvita välitöntä lääketieteellistä apua tai muita sosiaali- tai terveydenhuollon palveluja.

Mikäli rikoksen uhri kärsii fyysisistä vammoista, kuten mustelmista tai ruhjeista, on suositeltavaa hakeutua välittömästi lääkärin hoitoon vammojen arvioimiseksi ja asiantuntijalausunnon saamiseksi. Henkiset vammat voivat olla vaikeampia diagnosoida ja hoitaa, ja ne saattavat vaatia pitkäaikaista hoitoa. Sosiaalipalveluilla on kriisipäivystys, joka tarjoaa apua äkillisten traumojen kohdatessa sekä kiireellisissä perhetilanteissa.

Lääkärinlausunnon merkitys tuomioistuimessa

Lääkärinlausunnolla on keskeinen rooli oikeudenkäynnissä. Lääkäri on riippumaton ja puolueeton asiantuntija, joka perustaa arvionsa tehtyihin tutkimuksiin ja laatii niistä kirjallisen asiantuntijalausunnon. Lausunnossa tulee esittää tutkimusten tulokset sekä niiden perustelut, ja lausunnon tulee olla huolellisesti laadittu. Lääkärin antamalla asiantuntijalausunnolla on merkittävä rooli rikoksen uhrin korvausvaatimusten ja syytetyn tuomion määrittämisessä.

Lääkärin asiantuntijalausunto on pätevä kirjallinen todiste, kun lääkäri vahvistaa sen omalla allekirjoituksellaan. Lääkärillä on yleensä ehdoton salassapitovelvollisuus potilaan henkilökohtaisista tiedoista. Kuitenkin, jos potilas antaa kirjallisen suostumuksensa esitutkinnassa, lääkärin antamaa asiantuntijalausuntoa voidaan käyttää todisteena oikeudenkäynnissä.

Jos virallinen syyttäjä ajaa syytettä rikoksesta, josta ankarimpana rangaistuksena saattaa seurata vähintään kuuden vuoden pituinen vankeusrangaistus, voidaan lääkäri velvoittaa todistamaan asiassa.

Tukipalvelut ja tulkkausapu

Esitutkintaviranomaisilla on velvollisuus tiedottaa uhrille erilaisista tukipalveluista, kuten neuvonnasta, asumisesta, opastuksesta ja tuesta. Esitutkinnan ja oikeudenkäynnin aikana uhrilla on oikeus saada tulkkausapua haluamallaan kielellä. Mikäli uhri on aistivammainen, puhevammainen tai tarvitsee viittomakielen tulkkausta, hänellä on oikeus saada myös tällaista tulkkausapua esitutkinnassa ja oikeudenkäynnissä.

Rikoksen uhrien tukijärjestöt ja oikeusapu

Suomessa on useita rikoksen uhreille tarkoitettuja tukijärjestöjä, joiden palveluihin pääseminen edellyttää asianomistajan suostumusta. Poliisi tai esitutkintaviranomainen voi välittää rikoksen uhrin yhteystiedot järjestöille uhrin suostumuksella. Uhrilla on oikeus käyttää tukihenkilöä rikosasian yhteydessä, ja hän voi pyytää haluamansa henkilön tukihenkilökseen koko prosessin ajaksi. Tukihenkilö voi yleensä olla läsnä kuulusteluissa ja oikeudenkäynnissä, ellei läsnäoloa ole rajoitettu. Rikoksen uhri on oikeutettu oikeudelliseen apuun, ja pieni- ja keskituloisilla voi olla mahdollisuus saada valtion oikeusapua. Vakavien väkivaltarikosten ja seksuaalirikosten uhri voi tuloistaan riippumatta saada valtion varoista kustannettavan oikeudenkäyntiavustajan.

Janne Similä, OTM
Suomen Juristit Oy
3.10.2024

Nopeaa apua lakiasioihin.