Rikosilmoitus, jota kutsutaan myös tutkintapyynnöksi, on poliisille tehtävä ilmoitus rikoksesta. Kun poliisi saa ilmoituksen, sen on suoritettava esitutkinta selvittääkseen, onko rikosta tapahtunut. Rikosilmoituksen voi tehdä kuka tahansa: rikoksen uhri itse, uhrin läheinen tai jopa poliisi.

Miten Rikosilmoitus tehdään?

Rikosilmoitus kannattaa tehdä mahdollisimman nopeasti, jos epäilee rikoksen tapahtuneen. Näin poliisilla on parhaat mahdollisuudet selvittää tapahtumien kulku ja rikoksen mahdollinen tapahtuminen. Nopeasta rikosilmoituksen tekeminestä on hyötyä myös siksi, että esimerkiksi vahingonkorvauksen saaminen voi edellyttää rikosilmoituksen tekemistä.

Rikosilmoitus voidaan tehdä useilla eri tavoilla:

  • Paikalle saapuneelle poliisipartiolle: Jos rikos on tapahtunut ja poliisi on saapunut paikalle, ilmoitus voidaan tehdä suoraan heille.
  • Poliisiasemalla: Voit vierailla missä tahansa poliisiasemalla ja tehdä ilmoituksen henkilökohtaisesti. Rikosilmoituksen vastaanottava poliisi siirtää asian usein sen alueen poliisille, jossa tutkittava teko on tapahtunut.
  • Puhelimitse: Joissain tapauksissa rikosilmoituksen voi tehdä myös puhelimitse, erityisesti hätätilanteissa.
  • Sähköisellä lomakkeella: Useissa tapauksissa, erityisesti ei-kiireellisissä tilanteissa, voit täyttää rikosilmoituksen sähköisesti.

Rikosilmoituksessa poliisille on selvennettävä mahdollisimman tarkasti, mitä on tapahtunut ja keitä asia koskee. Ilmoitukseen onkin hyvä sisällyttää seuraavat tiedot:

  • Asianosaiset: Rikosilmoitukseen kirjataan uhrin henkilötiedot sekä mahdollisen asiamiesten tai muun ilmoittajan tiedot. Lisäksi ilmoitukseen tulee sisällyttää rikoksen tekijän tiedot. Mikäli tekijä on entuudestaan tuntematon, kuvaile tekijän tuntomerkkejä, kuten ruumiinrakennetta, ikää, pituutta, liikkumista, tai vaatetusta mahdollisimman tarkasti.
  • Tiedot rikoksesta: Kuvaile mahdollisimman yksityiskohtaisesti, mitä on tapahtunut ja miten. Ilmoita tarkasti esimerkiksi tapahtuma-aika ja -paikka, keitä tapahtuma-aikana oli läsnä, tekotapa ja mitä hyötyä teolla saavutettiin, kuten varastetun omaisuuden arvo. Kerro myös, mitkä välineet rikoksessa on käytetty, ja oliko tekijä esimerkiksi aseistautunut, päihtynyt tai epävakaassa mielentilassa.
  • Paikalta pakeneminen: Kuvaile, miten tekijä pakeni paikalta ja mihin suuntaan tämä lähti. Jos tekijä pakeni autolla, ilmoita auton rekisterinumero, väri, merkki, malli ja kunto niin tarkasti kuin muistat.
  • Todisteet: Todisteiden osalta voit liittää ilmoitukseen ensinnäkin kirjallisia todisteita. Käytä hyödyksi esimerkiksi lääkärinlausuntoja, valokuvia ja kuvakaappauksia keskusteluista tai tekijän lähettämistä viesteistä. Tämän lisäksi ilmoita myös, jos tapahtumilla on ollut todistajia, jotka voivat kuvata tapahtumien kulkua.

Mikäli haluat ilmoittaa poliisille mahdollisesta rikoksesta ja toivot poliisin ryhtyvän selvittämään asiaa, voit täyttää alla olevan rikosilmoituspohjamme heti tapauksen ollessa tuoreessa muistissa ja käyttää sitä apuna poliisiasemalla vieraillessasi. Ota myös matalalla kynnyksellä yhteyttä asiantunteviin juristeihimme, mikäli tarvitset tukea prosessissa.

Lue lisää esitutkintaperiaatteista.

Lähde §: esitutkintalaki

06.08.2024
Suomen Juristit lakimies

Nopeaa apua lakiasioihin.