Rikosuhrimaksu on kiinteä maksu, jonka suorittaa rikoksen tekijä, joka on syyllistynyt rikokseen, josta säädetty ankarin rangaistus on vankeutta. Maksun tarkoituksena on vahvistaa rikoksen uhrien tukipalveluihin kohdennettavaa valtionrahoitusta rikosuhrimaksujen tuottoa vastaavalla määrällä. Maksu siirtää taloudellista vastuuta rikosuhripalveluiden järjestämisestä valtiolta rikosten tekijöille.

Rikosuhrimaksu esimerkiksi lisätään myös sakkoon. Ei kuitenkaan lievimmissä tapauksissa, koska niistä ei voi seurata vankeutta.

Rikosuhrimaksu euroina

Maksun määrä on porrastettu teon vakavuuden mukaan. Maksun määrä on 40 euroa, jos teosta säädetty ankarin rangaistus on enintään 6 kuukautta. Esimerkiksi liikenneturvallisuuden vaarantaminen on teko, josta voi seurata vankeutta enintään tuo kuusi kuukautta, vaikka valtaosa tapauksista sakolla käsitelläänkin.

80 euron rikosuhrimaksun joutuu taas maksamaan syyllistymällä tekoon, josta ankarin rangaistus on vankeutta enemmän kuin kuusi kuukautta. Esimerkiksi törkeästä rattijuopumuksesta voi seurata enintään kahden vuoden vankeusrangaistus, joten siihen syyllistyvä maksaa rikosuhrimaksua 80 euroa.

Nopeaa apua lakiasioihin.