Millä edellytyksillä oman asunnon myynnistä saatu luovutusvoitto on verovapaa?

Oletko jo kahden vuoden ajan omistanut asuntosi? Asunnon omistamista on rakennuksen omistamisen lisäksi luovutettavan huoneiston hallintaan oikeuttavien osakkeiden tai osuuksien omistaminen. Jos lisäksi olet omistusaikanasi ennen asunnon myyntiä yhtäjaksoisesti asunut myytävässä asunnossa vähintään kaksi vuotta, ovat verovapauden edellytykset käsillä. Asuntoa tulee olla käytetty sinun tai perheesi vakituisena asuntona. Myös asumisoikeuden luovutusta koskee samat verovapauden edellytykset.

Omakotitalon kaupassa luovutusvoiton verovapaus koskee myös yhtä aikaa luovutettavaa kaavanmukaista tonttia tai muuta rakennuspaikkaa 10 000 neliömetriin saakka. Yhden hehtaarin suuruisen rakennuspaikan saa siis kaava-alueen ulkopuolella talon kanssa verovapaasti myydä.

Luovutusvoiton verovapauden edellyttämä omistusaika lasketaan kauppakirjojen allekirjoitusajankohdista. Lopullinen kauppakirja on omistuksen kannalta ratkaiseva. Omakotikiinteistön kaupassa aika lasketaan kaupanvahvistajan allekirjoituspäivästä. Perintönä saadun asunnon omistusaika lasketaan perittävän kuolemasta. Jos olet saanut asuntosi osituksessa, lasketaan asunnon omistusaika ositusta edeltäneestä omistajanvaihdoksesta ja asumisaikasi siitä, kun olet alkanut mainittuna omistusaikana käyttää asuntoa vakituisena asuntonasi.

Jos vain alle puolet myytävästä rakennuksesta on ollut sinun tai perheesi vakituisessa asumiskäytössä, vain tätä vastaava osa on luovutusvoittoverosta vapaa. Jos asunnolla on useampi omistaja, kunkin saama osuus myyntivoitosta tarkastellaan erikseen. Jokaisen osaomistajan kohdalla edellä mainitut verovapauden edellytykset on erikseen täytyttävä, jotta koko luovutusvoitto olisi luovutusvoittoverosta vapaa.

Nopeaa apua lakiasioihin.