Vuokranantajan oikeus tarkistaa luottotiedot vuokralaiselta perustuvat luottotietolakiin. Vuokranantajalla on oikeus tarkistaa vuokralaisen luottotiedot vuokrasopimusta varten.

Vuokranantajan oikeus tarkistaa luottotiedot

Vuokranantajan kannattaa aina tarkastaa vuokralaisehdokkaan luottotiedot ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Myös silloin, kun vuokralaiseksi on tulossa yksityishenkilön sijasta yritys, on yrityksen luottotiedot mahdollista tarkastaa.

Luottotietojen tarkistaminen on vuokranantajan oikeus. Vuokranantaja voi tehdä itse kyselyn luottotietoja käsittävään yritykseen tai pyytää vuokralaista toimittamaan itsestään otteen luottotiedoista. Jos vuokranantaja tarkistaa vuokralaisen luottotiedot, se on maksullista. Luottotietokyselystä aiheutuneet kulut ovat kuitenkin vähennyskelpoisia vuokranantajan verotuksessa tulonhankkimiskuluina. Vuokralaisella, kuten jokaisella ihmisellä, on oikeus maksuttomasti tehdä itseään koskeva rekisterikysely kerran vuodessa. Tämä on rekisteröidyn oikeus suoraan henkilötietolain perusteella.

Luottotietojen tarkistamisesta on hyvä ilmoittaa vuokralaiselle jo siinä vaiheessa, kun vuokrausta suunnitellaan. Tällöin vuokralainen voi itse kertoa jo tässä vaiheessa, jos luottotiedot eivät ole täysin kunnossa. Jos vuokranantaja pitää puhtaita luottotietoja edellytyksenä vuokraamiselle, ei vuokrauksesta tarvitse neuvotella tämän pidemmälle. Vuokranantaja voi ilmoittaa jo vuokralleantoilmoituksessa siitä, että luottotiedot tullaan tarkistamaan.

Nopeaa apua lakiasioihin.