Luonnonsuojelun tärkein tavoite on luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen. Sen ohella luonnonsuojelun tavoitteena on luonnonkauneuden säilyttäminen, luonnonvarojen kestävä käyttö, yleisen luonnonharrastuksen lisääminen ja luonnontutkimuksen edistäminen. Luonnonsuojelun taustalla on EU:n lintu– ja luontodirektiivit. EU:n puitteissa perustetaan suojelualueiden yhtenäinen eurooppalainen verkosto, Natura 2000. Ohjelman avulla varmistetaan tiettyjen luontotyyppien ja lajien elinympäristöjen suotuisan suojelun tason säilyminen. Lisäksi Suomi on sitoutunut moniin kansainvälisiin sopimuksiin luonnonsuojelun edistämiseksi. Luonnonsuojelun ylin ohjaus ja valvonta kuuluvat ympäristöministeriölle. ELY-keskuksen ja kunnan tehtävänä on edistää ja valvoa luonnonsuojelua alueellaan.

luonnon- ja eliölajien suojelu

Luonnonsuojelualueita ovat kansallispuistot ja luonnonpuistot. Lisäksi voidaan perustaa muita luonnonsuojelualueita. Perustamisen edellytyksenä on, että alueella on jokin erityispiirre, minkä vuoksi suojelu on tarpeen. Erityispiirteitä voivat olla esimerkiksi harvinainen eläin, luonnonmuodostuma tai perinneluontotyyppi. Luonnonsuojelualueilla ei saa suorittaa toimenpiteitä, jotka vaikuttavat haitallisesti alueen luonnonoloihin, maisemaan tai eliölajien säilymiseen tai jotka vaarantavat suojelun tarkoitusta. Suojelun alaiseksi voidaan asettaa myös erityispiirteinen maisema-alue.

Luonnonsuojeluun kuuluu luontotyyppien suojelu. Suojeltuja luontotyyppejä ovat mm. terveleppäkorvet, luonnontilaiset hiekkarannat ja merenrantaniityt. Suojeltuja alueita ei saa muuttaa niin, että luontotyypin ominaispiirteiden säilyminen kyseisellä alueella vaarantuu.

Eliölajien suojelu kohdistuu luonnonvaraisina esiintyviin kasvi- ja eläinlajeihin. Luonnonsuojelulain mukaisen suojelun alaisena eivät ole riistaeläimet, rauhoittamattomat eläimet eikä taloudellisesti hyödynnettävät kalat. Eliölajien suojelu tarkoittaa esimerkiksi lajin rauhoittamista siten, että lajiin kuuluvien yksilöiden pyydystäminen, poimiminen ja vahingoittaminen on rangaistuksen uhalla kielletty.

luonnonsuojelun pakollisuus

Luontoa pitää suojella. Se on yksi ihmiskunnan keskeisistä velvollisuuksista. Yksittäisten kansakuntien ja jopa koko ihmiskunnan tuhoon ajautumisen välttämiseksi on luonnonsuojelu paikoin lähes välttämätöntä. Luonnon monimuotoisuuden turvaamisen tarkoitus on luonnon oman olemassaolon ja tuottavuuskyvyn suojeleminen. Periaate on vahvistettu Rio de Janeirossa tehdyssä biologista monimuotoisuutta koskevassa yleissopimuksessa. Myös Suomi on tähän sopimukseen sitoutunut.


Lue lisää luonnonsuojelualueen perustamisesta.

Lähde §: luonnonsuojelulaki


Suomen Juristit Oy
05.02.2015
(Päivitetty 01.12.2021)

Nopeaa apua lakiasioihin.