Kielletyt kalastustavat määritellään kalastuslaissa. Kielletyt kalastustavat ei kuitenkaan kääntäen määritä suoraan sallittuja kalastustapoja. Kullekin kalastusalueille annettuja esim. pyyntitapaa ja -välineitä koskevia rajoituksia on lisäksi noudatettava.

Kielletyt kalastustavat

Kalastuksessa on kiellettyä käyttää räjähdyksellä tai muulla tavalla aikaansaatua painetta ja ampuma-asetta. Kalastaa ei myöskään saa tehdä vesistöä pilaavilla menetelmillä, huumaavilla tai myrkyllisillä aineilla. Kalastuksessa ei saa käyttää sähkövirtaa, koukun tahallista tartuttamista kalaan ulkopuolelta. Kiellettyä on myös atraimen, harppuunan tai muun teräastalon, tulen tai valon käyttö vaelluskalavesistön joessa, koski- tai virta-alueilla eikä kutuaikaan muissakaan vesissä. Vaelluskalavesistöissä koski- ja virta-alueilla onginta, pilkintä ja kalastus harrilaudalla on myös kiellettyä.

Kiellettyä on myös käyttää verkkoa, joka ajelehtii virrassa tai on kiinnitetty alukseen. Myös sellaiset pyydykset ja laitteet sekä kalastustavat, jotka tarpeettomasti vahingoittavat tai tappavat kaloja tai muuten vaarantavat kalakannan säilymistä ovat kiellettyjä.

ELY-keskus voi myöntää kiellettyihin kalastustapoihin poikkeuslupia.


Lue lisää luvattomasta kalastuksesta.

Lähde §: kalastuslaki


Suomen Juristit Oy
13.03.2017
(Päivitetty 10.12.2021)

Nopeaa apua lakiasioihin.