Mikäli ostaja haluaa reklamoida kiinteistön virheestä, tulee se tehdä kohtuullisessa ajassa virheen havaitsemisesta, taikka siitä, kun virhe olisi tullut havaita. Kohtuullinen reklamaatioaika määräytyy aina tapauskohtaisesti, eli sille ei ole asetettu tarkkoja määräaikoja.  

Tyypillinen virhe kiinteistön kaupassa on laatuvirhe. Laatuvirheeseen voidaan lähtökohtaisesti vedota viiden vuoden ajan kiinteistön hallinnan luovuttamisesta. Kiinteistön laatuvirhe on kysymyksessä, jos; 

  1. Kiinteistö ei vastaa sovittua; 
  1. Myyjä on antanut ostajalle ennen kauppaa virheellisen tai harhaanjohtavan tiedon kiinteistön pinta-alasta, rakennusten kunnosta, rakenteista tai muusta kiinteistön laatua koskevasta ominaisuudesta ja tämän tiedon voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan; 
  1. Myyjä on ennen kaupan tekemistä jättänyt ilmoittamatta ostajalle sellaisesta tyypillisesti myydyn kaltaisen kiinteistön käyttöön tai arvoon vaikuttavasta 2 kohdassa tarkoitetusta ominaisuudesta, josta myyjä tiesi tai hänen olisi pitänyt tietää, ja laiminlyönnin voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan; 
  1. Myyjä on ennen kaupan tekemistä jättänyt oikaisematta havaitsemansa ostajan virheellisen käsityksen jostakin kiinteistön ominaisuudesta, joka vaikuttaa kiinteistön soveltumiseen aiottuun käyttöön; tai 
  1. Kiinteistö salaisen virheen vuoksi poikkeaa laadultaan merkittävästi siitä, mitä myydyn kaltaiselta kiinteistöltä voidaan kauppahinta ja muut olosuhteet huomioon ottaen perustellusti edellyttää. 

KUNNIANVASTAINEN JA ARVOTON MENETTELY 

Laatuvirheen reklamointia koskevaa viiden vuoden määräaikaa ei sovelleta tilanteissa, joissa myyjä on menetellyt kunnianvastaisesti ja arvottomasti taikka törkeän huolimattomasti. Jotta myyjän menettelyä voidaan pitää kunnianvastaisena ja arvottomana, menettelyn tulee selvästi poiketa siitä, mitä voidaan pitää kyseisen kaltaisessa kauppatilanteessa yleisesti hyväksyttävänä. Kunnianvastaista ja arvotonta on esimerkiksi sellainen myyjän toiminta, jossa tämä jättää kertomatta tutkimustuloksista tai raporteista, jotka osoittavat kiinteistössä olevan vikoja tai viitteitä vioista. Kunnianvastaista ja arvotonta on myös menettely kiinteistössä olevien vikojen tai virheiden peittelemiseksi, ilman että niistä annetaan ostajalle ajantasaiset tiedot. 

TÖRKEÄ HUOLIMATTOMUUS 

Törkeä huolimattomuus puolestaan tarkoittaa tilannetta, jossa myyjä on jättänyt täyttämättä velvollisuutensa tavalla, jota ei voida pitää pelkkänä vahinkona tai lievänä huolimattomuutena. Tällöin yleensä myyjä on esimerkiksi jättänyt varmistamatta tai kertomatta jotain olennaista – joka hänen olisi kuulunut tehdä. 

Törkeää huolimattomuutta voi olla esimerkiksi se, että myyjä ilmoittaa virheellisiä tietoja ostajalle seikasta, jonka oikeellisuuden hän olisi voinut kohtuudella selvittää tai tarkistaa. Myös tilanteessa, jossa myyjä käyttää hyväksi ostajan erehdystä, voidaan myyjän toiminta tulkita törkeän huolimattomaksi taikka kunnianvastaiseksi ja arvottomaksi. 

KAUPAN VOI PURKAA PITKÄNKIN AJAN JÄLKEEN 

Mikäli myyjä on menetellyt kiinteistön kaupassa kunnianvastaisesti ja arvottomasti, taikka törkeän huolimattomasti, voi ostajalla olla oikeus kaupan purkuun tai hinnanalennukseen pitkänkin ajan jälkeen. Kiinteistön kauppa voidaan tällaisessa tilanteessa purkaa jopa yli kymmenen vuoden jälkeen – reklamaatioaika säilyy ostajalla määräämättömän kauan. Tämä perustuu siihen, että vilpillisesti toiminutta myyjää ei ole perusteltua suojata virhevastuulta pelkästään ajan kulumisen perusteella. 

Sami Rautiainen, OTM
Suomen Juristit Oy
26.5.2025

Nopeaa apua lakiasioihin.