Mopokortti on vuonna 1985 ja sen jälkeen syntyneille mopoilijoille pakollinen. Mopokorttia ei siis ole tarpeen hankkia, jos on täyttänyt 15 vuotta ennen vuoden 2000 alkua. Mopokortilla saa ajaa kaksi- ja kolmipyöräisiä mopoja, joiden enimmäisnopeus on 45 km/h ja moottorin tilavuus 50 cm3. Lisäksi saa ajaa kevyttä nelipyörää, jonka ajamiseen vaaditaan mopokortti myös ennen vuotta 1985 syntyneiltä. Pienitehoista mopoa, jonka enimmäisnopeus on 25 km/h, saa ajaa ilman mopokorttia, kunhan kuljettaja on vähintään 15-vuotias.

Mopoilla ei voi mopokortillakaan ihan päättömästi. Mopoilijan liikennerikkomukset nimittäin rekisteröidään ja toistuvat rikkomukset voivat johtaa ajokieltoon.

Mopokortin saaminen edellyttää paitsi viidentoista vuoden ikää, myös myönnettyä ajokorttilupaa ja suoritettua mopotutkintoa. Mopotutkinto sisältää vain teoriakokeen. Tämän ns. mopokokeen järjestää paikallinen kuljettajantutkinnon vastaanottaja. Ajan kokeeseen voi varata heti, kun ajokorttilupa on myönnetty. Ajokoetta ei järjestetä. Ajokorttiluvan myöntää kotipaikan poliisi ja vapaaehtoista mopo-opetusta järjestävät kurssien muodossa autokoulut, joista asiaa kannatta tiedustella.

Lue lisää ajoneuvon kuljettamiseen vaadittavasta ajo-oikeudesta. 

Lähde §: ajokorttilaki

Nopeaa apua lakiasioihin.