Kuinka menetellään auton hankinnan jälkeen?

Autovero, ajoneuvovero ja käyttöönottoilmoitus

Verotuksen kannalta autot voidaan jakaa kahteen luokkaan:

A) Autot, jotka on rekisteröity Suomessa

Mikäli ostat ajoneuvon, joka on jo rekisteröity Suomessa, sinun ei tarvitse maksaa autoveroa, vaan silloin riittää ajoneuvoveron maksaminen. Henkilöautojen ajoneuvovero koostuu auton valmistajan ilmoittamien hiilidioksidipäästöjen tai auton kokonaismassan perusteella määräytyvästä perusverosta ja käyttövoimaverosta. Käyttövoimaveroa maksetaan sellaisista henkilöautoista, jotka käyttävät muuta polttoainetta kuin bensiiniä (eli dieselautoista).

B) Tuontiautot

Autosta on ennen ajoneuvon rekisteröintiä tai käyttöönottoa Suomessa suoritettava valtiolle autoveroa. Jos tuot itse auton maahan tai rekisteröit Suomessa ajoneuvon, jota ei ole vielä rekisteröity, sinun on maksettava autovero.

Ennen ajoneuvon rekisteröintiä tai käyttöönottoa Suomessa on tehtävä Verohallinnolle autoveroilmoitus. Autoveroilmoituksen voi antaa heti, kun ajoneuvo on Suomessa, mutta se on annettava viimeistään 5 päivän kuluttua käyttöönottoilmoituksen antamisesta.

Autoveroilmoituksen käsittelyaika on noin 3 viikkoa, mutta käsittelyaika saattaa pitkittyä, mikäli Verohallinto joutuu pyytämään lisätietoja autoveroilmoitukseen liittyen. Ajoneuvoa saa käyttää väliaikaisesti ilman autoveron maksamista 3 kuukauden ajan, jos autoveroilmoitus on annettu mainitussa viiden päivän määräajassa käyttöönottoilmoituksesta.

Jos tuot auton Suomeen ja haluat käyttää ajoneuvoa jo ennen sen rekisteröintiä, tee verottajan sivuilla sähköinen käyttöönottoilmoitus. Mikäli et aja autolla ennen rekisteröintiä, erillistä käyttöönottoilmoitusta ei tarvitse tehdä.

Nopeaa apua lakiasioihin.