Miten tapahtuu asunto-osakeyhtiön kauppa? Asunto-osakeyhtiön omistus jakaantuu osakkeenomistajille. Yhtiötä ei voi kaupata kokonaan, ellei omista kaikkia sen osakkeita.

Asunto-osakeyhtiön kauppa

Asunto-osakeyhtiö on nimensä mukaisesti osakeyhtiö eli ”Oy”. Osakeyhtiö on osakeyhtiölain määritelmän mukaan ”osakkeenomistajistaan erillinen oikeushenkilö, joka syntyy rekisteröimisellä.”

Osakeyhtiö on siis yksi yksikkö, joka toimii itsenäisesti. Kun taloyhtiö ostaa, myy tai vuokraa, ei osapuolena ole yksittäiset ihmiset, luonnolliset henkilöt, vaan taloyhtiö eli oikeushenkilö. Osakeyhtiö on myytävissä. Asunto-osakeyhtiöstä voidaan sinänsä tehdä kauppaa. Joku voi myydä ja joku voi ostaa kokonaisen yhtiön.

Asunto-osakeyhtiön omistuspohja on kuitenkin yleensä laaja. Asunto-osakeyhtiön omistaa kaikki sen osakkeenomistajat. Jokainen asunnon omistaja on osakkeenomistaja. Sen vuoksi kokonaisen asunto-osakeyhtiön myyminen tai ostaminen ei käytännössä onnistu, koska kaupassa pitäisi olla mukana jokainen taloyhtiön osakas. Siinä tilanteessa, missä taloyhtiön osakeomistus on kokonaan yhdellä henkilöllä, voi tämä henkilö myydä koko osakekantansa jollekin ostajalle. Tällöin myydään nimenomaan osakekanta, joka puolestaan oikeuttaa sitten hallinnoimaan koko yhtiötä.

 

Nopeaa apua lakiasioihin.