Miten tapahtuu asunto-osakeyhtiön myyminen? Asunto-osakeyhtiön omistus jakaantuu osakkeenomistajille. Yhtiötä ei voi kaupata kokonaan, ellei omista kaikkia sen osakkeita.

Asunto-osakeyhtiön myyminen

Asunto-osakeyhtiö on nimensä mukaisesti osakeyhtiö eli ”Oy”. Osakeyhtiö on osakeyhtiölain määritelmän mukaan ”osakkeenomistajistaan erillinen oikeushenkilö, joka syntyy rekisteröimisellä.”

Osakeyhtiö on siis yksi yksikkö, joka toimii itsenäisesti. Kun taloyhtiö ostaa, myy tai vuokraa, ei osapuolena ole yksittäiset ihmiset, luonnolliset henkilöt, vaan taloyhtiö eli oikeushenkilö. Osakeyhtiö on myytävissä. Asunto-osakeyhtiöstä voidaan sinänsä tehdä kauppaa. Joku voi myydä ja joku voi ostaa kokonaisen yhtiön.

Asunto-osakeyhtiön omistuspohja on kuitenkin yleensä laaja. Asunto-osakeyhtiön omistaa kaikki sen osakkeenomistajat. Jokainen asunnon omistaja on osakkeenomistaja. Sen vuoksi kokonaisen asunto-osakeyhtiön myyminen tai ostaminen ei käytännössä onnistu, koska kaupassa pitäisi olla mukana jokainen taloyhtiön osakas. Siinä tilanteessa, missä taloyhtiön osakeomistus on kokonaan yhdellä henkilöllä, voi tämä henkilö myydä koko osakekantansa jollekin ostajalle. Toki useat omistajat voivat myydä yhdessä kaikki osakkeet samalle ostajalle yhdellä kaupalla.

Käytännön toteutus

Jos asunto-osakeyhtiö myydään kokonaan, niin silloin pitää myydä koko osakekanta. Osakkeista tehdään kauppakirjat siten, että jokainen osake, joita voi olla yhdessä taloyhtiössä tuhansia, siirtyvät kaikki ostajalle. Kukin myyjä myy omistamansa osakkeet.

 

Nopeaa apua lakiasioihin.