Asuntokaupan maksaminen on myyjän ja ostajan vapaasti sovittavissa oleva asia. Yleensä myyjä edellyttää myyntihinnan maksamista kaupanteon yhteydessä.

Asuntokaupan maksaminen

Asunnon kauppahinta koostuu myyntihinnasta ja asuntoon kohdistuvasta yhtiölainasta. Asuntokaupan myynti-ilmoituksissa nämä ilmoitetaan lyhenteillä ”Mh.” ja ”Vh.” eli velaton hinta taikka ”Vmh.” eli velaton myyntihinta.

Myyntihinta tarkoittaa asunnosta rahana maksettavaa kauppahintaa myyjälle. Velaton hinta tarkoittaa sitä hintaa, johon on myyntihinnan lisäksi laskettu asunto-osakkeen velkaosuus taloyhtiön lainasta. Taloyhtiöllä on siis itsellään lainaa, joka on kohdistettu kullekin taloyhtiön huoneistolle maksettavaksi. Tämän taloyhtiölle avoinna olevan lainan voi asunnon omistaja yleensä maksaa joko kerralla pois tai kuukausittain kerättävänä rahoitusvastikkeena. Rahoitusvastike on siis ikään kuin lainan lyhennystä asunnon omistajalta taloyhtiölle. Velaton hinta on siis myyntihintaa olennaisempi hinta, koska se kertoo ostajalle sen, minkä suuruinen asunnosta maksettava kokonaishinta on. Velattomalla myyntihinnalla tarkoitetaan käytännössä samaa kuin velattomalla hinnalla. Velaton myyntihinta viittaa kuitenkin terminä enempi siihen, että asunnosta olisi maksettu velkaosuus kokonaan pois.

Asuntokaupan yhteydessä myyjää kiinnostaa enempi se, että ostaja maksaa myyntihinnan kokonaan. Yhtiölainaosuuden maksu on ostajan ja taloyhtiön välinen asia.

Myyntihinta maksetaan myyjälle joko kaupantekotilaisuudessa kauppakirjan allekirjoituksen yhteydessä taikka myöhemmin erikseen sovittuna ajankohtana. Jos kauppahinta sovitaan maksettavaksi myöhemmin kuin kauppakirjan allekirjoituksen yhteydessä, voidaan silloin myös sopia siitä, että omistusoikeus asuntoon siirtyy vasta, kun kauppahinta on kokonaan maksettu eli käyttää omistuksenpidätysehtoa.

Kauppahinta voidaan maksaa myös erissä. Ensimmäinen erä, käsiraha, voidaan maksaa jo tarjouksen tekemisen yhteydessä. Lisäksi kaupan teko tilaisuudessa voidaan maksaa joku erä kauppahinnasta ja loppukauppahinnan sopia maksettavaksi myöhemmin.

Nopeaa apua lakiasioihin.