Asuntokaupan verotus vaihtelee tilanteen mukaan. Yleensä pitää maksaa varainsiirtovero. Joskus tulee myyntivoittovero ja harvoin lahjavero.

Asuntokaupan verotus

Varainsiirtovero

Arvopaperin omistusoikeuden luovutuksesta on luovutuksensaajan suoritettava veroa. Asuinhuoneiston hallintaan oikeuttavat osakkeet ovat arvopapereita eli asunnon ostajan on maksettava varainsiirtovero. Varainsiirtoveron määrä on asuinhuoneistossa kaksi (2) prosenttia kauppahinnasta. Jos asuntoa ei osteta rahalla vaan vastikkeena käytetään toista asuntoa, eli tehdään asuntojen vaihto, molemmista asunnoista on saajan maksettava varainsiirtovero. Asuinhuoneiston hallintaan oikeuttavien osakkeiden luovutuksesta ei ole suoritettava varainsiirtoveroa, jos luovutuksensaaja on alle 40 -vuotias ensiasunnon ostaja.

Myyntivoittovero

Asunnon myyntihinnan ja hankintahinnan mahdollisesta erotuksesta pitää maksaa luovutusvoittovero. Oman vakituisen asunnon myynnistä saatavasta voitosta ei välttämättä aina tarvitse maksaa veroa. Muissa tapauksissa kuin oman vakituisen asunnon myynnissä asunnon myyntivoitto verotetaan pääomatulona.

Oman asunnon myynnistä saatu voitto on veroton seuraavien edellytysten täyttyessä:

  • Olet omistanut asunnon vähintään 2 vuotta.
  • Sinä tai joku perheestäsi on asunut asunnossa vähintään kahden vuoden ajan omistusaikana. Perheeseen lasketaan mukaan puoliso ja alaikäiset lapset.
  • Omistus- ja asumisajan on oltava yhtäjaksoista, kahden vuoden ajassa ei saa olla katkoja. (lähde; vero.fi)

Omistusaika alkaa yleensä asunnon ostopäivästä ja päättyy myyntipäivään. Ratkaisevaa on kauppakirjassa sovittu omistuksen siirto. Asumisaika alkaa siitä, kun asuntoon on muutettu. Muuttopäivä on yleensä muuttoilmoituksella väestötietojärjestelmään ilmoitettu päivä.

Lahjavero

Lahjavero voi tulla maksettavaksi alihintaisissa kaupoissa.

Lahjaveroa on maksettava kaikenlaisista lahjoista, jotka ylittävät perintö- ja lahjaverolain mukaisen verotuksen rajan. Alihintaisessa kaupassa lahjan osuuden muodostaa käyvän arvon ja toteutuneen myyntihinnan välinen erotus. Esimerkiksi, jos asunnon käypä arvo on 200000 euroa ja se myydään 120000 eurolla, on tässä lahjan osuus 80000 euroa.

Alihintaisena pidetään kauppaa, joka on enintään 3/4 -osaa kauppahinnasta. Tämän säännön mukaan siis lahjaveron välttää, kun kauppahinta on yli 75 % asunnon käyvästä arvosta.

Nopeaa apua lakiasioihin.