Kalastonhoitomaksu on maksettava jokaisen 18-64 vuotiaan kalastajan. Kalastonhoitomaksua ei kuitenkaan tarvitse maksaa pilkkijän, onkijan tai silakkalitkalla kalastajan. Maksu oikeuttaa kalastamaan yhdellä vavalla suuressa osassa maata. Se oikeuttaa myös vapaa-ajan kalastukseen Suomen talousvyöhykkeellä ja valtion yleisellä vesialueella merellä.

Uudistus 2016

Vuoden 2016 alussa astui voimaan uusi kalastuslaki ja -asetus, jotka tekivät muutoksia kalastuslupiin. Suurimpana muutoksena on kalastuksenhoitomaksun ja läänikohtaisen viehekalastusmaksun yhdistyminen valtakunnalliseksi kalastonhoitomaksuksi. Tämän uudistuksen myötä vuodesta 2018 lähtien läänikohtaista viehekorttia ei enää tarvitse. Maksamalla kalastonhoitomaksun pääsee siten kalastamaan siellä, missä ennen sai kalastaa kalastuksenhoitomaksulla ja läänin vieheluvilla.

Kalastonhoitomaksu ei oikeuta kalastamaan missä tahansa

Maksettu kalastonhoitomaksukaan ei oikeuta kalastamaan rahoitetuilla veisalueilla, eikä erillisen luvan vaativilla erityiskohteilla. Erillisen luvan vaativat myös tietyt erityiskohteet ja kalastus vaelluskalapitoisissa kosksi- ja virtavesissä. Tällainen erityisalue esim. Iijoen koskikalastusalue. Myös kalastuskieltoalueita on noudatettava, mitkä voi selvittää kalastuksen sähköisestä asiointipalvelusta.

Kalastonhoitomaksun voi maksaa eraluvat.fi -sivuilla. 


Lue lisää yleiskalastusoikeudesta

Lähde §: kalastuslaki


Suomen Juristit Oy
11.01.2017
(Päivitetty 09.12.2021)

Nopeaa apua lakiasioihin.