Mistä saan lainalleni vakuudet? Kelpaako käteinen vakuudeksi?

Ostettavan asunto-osakkeen arvosta pankit yleisen käytännön mukaan hyväksyvät vakuudeksi noin 70 prosenttia. Omakotitalokiinteistön arvosta hyväksytään hieman vähemmän riippuen esim. asuntokiinteistön sijainnista. Uuden asunnon vakuusarvo on luonnollisesti korkeampi kuin vanhan asunnon vakuusarvo. Vanhan asunnon hyväksyminen vakuudeksi 50 prosentin arvosta voi olla tiukassa. Vakuusarvosta voi ja kannattaa eri pankkien kanssa neuvotella. Kuka arvostaa havittelemaani kiinteistöä eniten? Lainatarjouksen pyytäminen eri pankeilta sekä olemassa olevan lainan kilpailuttaminen eri pankeissa on muutoinkin suotavaa.

Hyviä vakuuksia lainalle ovat pörssiosakkeet, sijoitusrahasto-osuudet ja käteistalletukset. Pörssiomaisuuden vakuusarvo on noin 50 – 60 prosenttia. Osakerahastot ja varsinkin korkorahastot lähentelevät jopa 80 prosentin vakuusarvoa. Valtion obligaatioista vakuudeksi kelpaa yleensä yli 90 prosenttia ja käteistalletuksista jopa 100 prosenttia. Jos arvopaperisi ovat lainan panttina, niiden myyntiin tarvitaan lainanantajapankin lupa.

Vakuudeksi kelpaavat lisäksi kesämökit, metsäpalstat ja –kiinnitykset sekä tonttimaat. Vakuusarvo vaihtelee metsäkiinteistön n. 40 prosentista metsäkiinnityksen 70 prosenttiin. Kesämökistä vakuudeksi pankit hyväksyvät yleensä 50-60 prosenttia.

Nopeaa apua lakiasioihin.