Kanssavelallinen on yhteisvastuussa velasta

Kanssavelallinen on se, joka on velallisen kanssa yhteisvastuussa velasta. Yleensä tämä taho on merkitty velkasitoumukseen kanssavelalliseksi, vaikka luotto olisikin myönnetty toiselle velallisista. Tämä tarkoittaakin käytännössä sitä, että sekin taho, joka… Lue lisää »

Julkisyhteisötakaus takauksen muotona

Julkisyhteisötakaus voi olla esim. velan vakuudeksi annettava takaus. Vakuudella tarkoitetaan yleensä luoton tai muun velan maksun takeena olevaa asiaa. Se voi olla esim. velan vakuutena olevaa omaisuutta tai lainan vakuudeksi… Lue lisää »

Regressi eli takautumisoikeus

Takautumisoikeus ja regressioikeus ovat sanoja, joita käytetään usein synonyymeinä keskenään. Takauksen tarkoitukseen kuuluu se, että mikäli takaaja on ottanut jotain maksaakseen, on hänellä oikeus periä maksamansa summa takaisin velalliselta. Takaajan… Lue lisää »

Asuntolainan vakuus: Asunto-osakkeen lainan vakuudet

Mistä saan lainalleni vakuudet? Kelpaako käteinen vakuudeksi? Ostettavan asunto-osakkeen arvosta pankit yleisen käytännön mukaan hyväksyvät vakuudeksi noin 70 prosenttia. Omakotitalokiinteistön arvosta hyväksytään hieman vähemmän riippuen esim. asuntokiinteistön sijainnista. Uuden asunnon… Lue lisää »

Kovenantti on luottosopimuksen erityisehto

Kovenantti on luottosopimuksen vakuuden korvaava erityisehto. Kovenanttia kutsutaan myös sopimusvakuudeksi. Kovenantit ovat tavallisia kansainvälisessä yritysrahoituksissa. Luottosopimukseen asetetut kovenantit voivat koskea esimerkiksi luotonhakijayrityksen omavaraisuusastetta tai muuta rahoitusrakennetta. Ehdon rikkoutuessa, –eli tilanteissa kun… Lue lisää »

Takaus: Takauksen vanhentuminen

Onko takauksesi vanhentunut? Takaus vanhenee kolmen vuoden kuluessa päävelan erääntymisestä. Sen jälkeen velkoja ei voi enää vaatia sinulta suoritusta. Vanhentuminen pitää erikseen katkaista, jotta takaus olisi voimassa vielä kolmen vuoden… Lue lisää »

Yksityistakaaja: Takaajan huono kohtelu

Oletko tyytymätön takaajan asemaasi? Miten saat parempaa oikeutta? Jos olet yksityistakaajana ja koet tulleesi luotonantajan puolelta huonosti kohdelluksi, voit kääntyä kuluttajansuojaviranomaisten puoleen. Ensimmäisenä kannattaa kääntyä kunnallisen kuluttajaneuvojan puoleen, jonka kanssa… Lue lisää »

Kiinteistön kiinnittäminen

Kuka voi kiinnittää kiinteistön? Kiinteistön omistaja voi hakea kiinteistön kiinnitystä. Kiinnityksen hakemisen edellytyksenä on, että hakijalla on kiinteistöön lainhuuto. Näin ollen kiinnityksen hakeminen on vain omistajan, ei esimerkiksi velkojan, oikeus… Lue lisää »