Miten valtuutus voidaan tehdä ja peruuttaa?

Valtuutus voidaan tehdä yksinkertaisimmillaan pelkästään valtuuttajan valtuutetulle tekemällä tiedonannolla. Tällainen valtuutus on peruutettu, kun valtuuttajan tiedonanto siitä, ettei valtuutus ole enää voimassa, on saapunut valtuutetulle.

Valtuutus voidaan ja usein tehdäänkin siten, että laaditaan erityinen valtakirja, jossa todetaan henkilön kelpoisuus toimia toisen lukuun. Valtakirja saattaa olla yleisvaltakirja tai sitten siinä on yksilöity ja rajattu tarkemmin valtuutetun toimivalta. Tällainen valtakirja voidaan peruuttaa siten, että valtuuttaja ottaa takaisin tai hävityttää valtakirjan.

Valtuuttajan erityisellä tiedonannolla kolmannelle henkilölle ilmoittama valtuutus on peruutettu silloin, kun valtuuttajan erityinen tiedonanto, ettei valtuutus ole enää voimassa, on saapunut hänelle. Jos valtuutus on tiedotettu julkisesti, pääsääntönä peruuttamisessa on, että se peruutetaan saattamalla peruutus julkisuuteen samalla tavalla kuin valtuutuksen tiedonantokin. Esimerkiksi tietyssä sanomalehdessä julkisuuteen saatettu valtuutus, voidaan peruuttaa samassa lehdessä olevalla ilmoituksella.

Nopeaa apua lakiasioihin.