Onko yritykselläsi rekisteröity tai vakiintunut toiminimi?

Toiminimi on se nimi, jota elinkeinonharjoittaja käyttää toiminnassaan. Yrittäjä voi saada yksinoikeuden toiminimeensä rekisteröimällä tai vakiinnuttamalla sen. Rekisteröitävän toiminimen on selvästi erotuttava toisista, jo rekisteröidyistä toiminimistä. Toiminimen voi myös vakiinnuttaa tekemällä se yleisesti tunnetuksi. Toiminimen tulee tällöin olla tunnettu sillä alueella ja sellaisten keskuudessa, joiden parissa elinkeinonharjoittaja toimii.

Yksinoikeus toiminimeen tarkoittaa sitä, että kukaan muu ei saa käyttää samaa nimeä. Kukaan muu ei saa myöskään käyttää sellaista nimeä, jonka ihmiset voisivat sekoittaa ko. yksinoikeutettuun toiminimeen. Vakiinnutettua toiminimeä ei saa käyttää sillä alueella, jolla se on vakiintunut. Mikään ei estä kuitenkaan esimerkiksi vakiintunutta pohjoissuomalaista toiminimeä käytettävän Etelä-Suomessa.

Toiminimenä saa käyttää omaa sukunimeään. Tämäkään nimi ei saa aiheuttaa sekaannusta toisen suojatun toiminimen tai tavaramerkin kanssa. Samankaltainen toiminimi ei haittaa silloin, kun elinkeinonharjoittajien toiminta on aivan erilaista.

Yksityisyrittäjän toiminimessä ei saa olla kenenkään muun henkilön nimeä kuin hänen itsensä. Yhtiöiden toiminimestä tulee taas käydä ilmi mikä yhtiö on kyseessä, kuten kommandiittiyhtiö tai sen lyhenne ky.

Nopeaa apua lakiasioihin.