Avioehtosopimuksen muotovaatimukset ovat yksinkertaiset. Avioehtosopimukseen voimassaoloon vaaditaan Digi- ja väestötietovirastoon toimitettu ja siellä rekisteröity kirjallinen sopimus, joka on päivätty, allekirjoitettu ja kahden esteettömän todistajan todistama ja allekirjoittama.

Avioehtosopimuksen muotovaatimukset ja edellytykset

Avioehtosopimuksen muotovaatimukset ovat luonnollisesti avioehtosopimuksen pätevyyden edellytys. Virheellisesti tehty avioehtosopimus ei saa pätevyyttä. Avioehtosopimus on rekisteröitävä avioehtoasioiden rekisteriin Digi- ja väestötietovirastoon, jotta sopimus astuu voimaan.

Avioehtosopimus ilman rekisteröimistä ei ole oikeudellisesti sitova asiakirja. Rekisteröimätön avioehtosopimus indikoi ainoastaan puolisoiden tai tulevien puolisoiden aikomuksesta tehdä avioehtosopimus. Rekisteröimällä avioehtosopimus tulee vasta lopullisesti tehdyksi ja astuu voimaan sellaisenaan.

Mahdollisia muotovirheitä

Avioehtosopimus on tehtävä kirjallisesti. Selvintä tietysti on nimetä asiakirja avioehtosopimukseksi. Otsikoinnin puuttuminen ei kuitenkaan poista asiakirjalta kelpoisuutta toimia avioehtosopimuksena. Tärkeintä on asiakirjan sisältö, koska asiakirjan sisällöstä on käytävä ilmi, että se on avioehtosopimus, vaikka muotovaatimukset eivät asiakirjan sisältöön varsinaisesti ulotukaan. Avioehtosopimuksesta tulee löytyä määräykset siitä, miten avio-oikeus puolisoiden kesken käyttäytyy.

Avioehtosopimuksen tulee olla päivätty sekä osapuolten allekirjoittama. Osapuolten ei tarvitse olla läsnä silloin, kun sopimusta laaditaan. Muotovaatimukset eivät edellytä edes allekirjoitusten yhtäaikaisuutta, toisin sanoen sitä, että osapuolet olisivat yhtä aikaa läsnä sopimusta allekirjoitettaessa. Toinen osapuoli voi esimerkiksi tehdä sopimuksen itsenäisesti haluamallaan tavalla ja hankkia siihen myöhemmin toisen osapuolen allekirjoituksen.

Avioehdon tulee olla kahden esteettömän henkilön oikeaksi todistama. Esteellisiä ovat molempien osapuolten läheiset henkilöt. Todistajien esteellisyys voi aiheuttaa myöhemmin sopimuksen pätemättömyyden. Todistajien ei tarvitse olla paikalla silloin, kun avioehtoa laaditaan tai edes silloin, kun osapuolet sen allekirjoitettavat. Avioehtosopimuksen osapuolet voivat myöhemmin tunnustaa todistajille avioehtosopimukseen merkitsemänsä allekirjoituksen aitouden, minkä perusteella todistajat voivat merkitä asiakirjaan oman todistuksensa.

 

 

Lue lisää avioehtosopimuksen pätemättömyydestä ja avioehtosopimuksen voimaantulosta.

Nyt Sinun on mahdollista myös itse laatia avioehtosopimus Laki24.fi:n tarjoamalla avioehtosopimus mallipohjalla.

 

(Lähde §: avioliittolaki)

Nopeaa apua lakiasioihin.