Mikäli henkilö joko lupaamalla tai antamalla välitöntä taloudellista arvoa edustavan korvauksen saa parituksen tai ihmiskaupan kohteena olevan henkilön ryhtymään sukupuoliyhteyteen tai siihen rinnastettavaan seksuaaliseen tekoon kanssaan, katsotaan hänen syyllistyvän seksikaupan kohteena olevan henkilön hyväksikäyttöön.

Seksikaupan kohteena olevan henkilön hyväksikäytöstä tuomitaan myös se, joka käyttää hyväkseen kolmannen lupaamaa tai antamaa edellä tarkoitettua korvausta ryhtymällä sukupuoliyhteyteen tai siihen rinnastettavaan seksuaaliseen tekoon edellä tarkoitetun rikoksen kohteena olevan henkilön kanssa.

Edellä mainitut tekomuodot ovat tahallisia, eli tekijän tulee tietää, että kyseessä on seksikaupan kohteena oleva henkilö. Seksikaupan kohteena olevan henkilön hyväksikäytöstä tuomitaan kuitenkin myös se, joka tekee edellä tarkoitetun teon, vaikka hänellä on ollut syytä epäillä henkilön olevan parituksen tai ihmiskaupan kohteena.

Seksikaupan kohteena olevan henkilön hyväksikäytöstä tuomitaan sakkoa tai vankeutta enintään kuusi kuukautta. Tahallisen rikoksen yritys on rangaistava.


Lue lisää ihmiskaupasta ja parituksesta.

Lähde §: rikoslaki


Suomen Juristit Oy / Trainee
20.2.2015
(Päivitetty 21.12.2021)

Nopeaa apua lakiasioihin.