Kiinteistökaupassa voidaan myydä kokonainen kiinteistö, kuten tontti rakennuksineen, tai vain osa siitä, esimerkiksi pelkästään tontilla sijaitseva rakennus. Kiinteistökaupan kauppakirja toimii kaupan ehtojen ja osapuolten sopimusten kirjallisena todistuksena, ja siksi se on tehtävä maakaaren velvoittamaan määrämuotoon. Voit ladata esitäytetyn kauppakirjamallin artikkelin lopusta!
kiinteistön kauppakirjan vähimmäisvaatimukset
Kiinteistön kauppakirjalle on maakaaressa asetettu määrämuoto ja vähimmäissisältö, jota pätevän kauppakirjan pitää noudattaa. Mikäli näitä vähimmäisvaatimuksia ei noudata, voidaan kauppa julistaa jopa pätemättömäksi.
Kiinteistökauppa on ensinnäkin tehtävä kirjallisesti, ja esimerkiksi suullisesti tehtynä kauppa on kaikissa tilanteissa pätemätön, eikä velvoita kaupan osapuolia. Tämän vaatimuksen lisäksi kirjalliseen kauppakirjaan on merkittävä minimissään seuraavat tiedot:
- Luovutustarkoitus: Kauppakirjasta on käytävä ilmi, että myyjän on todella ollut tarkoitus lopullisesti luovuttaa kaupan kohde ostajalle.
- Luovutuksen kohde: Samassa kauppakirjassa voidaan yksilöidä useita luovutuksen kohteita, jos esimerkiksi tontilla sijaitsee useita rakennuksia, jotka myöskin kuuluvat kaupan kohteeseen. Rekisteröityjen kiinteistöjen osalta helpoin ja yksiselitteisin keino luovutuksen kohteen yksilöintiin on käyttää kiinteistötunnusta. Lisäksi kauppakirjaan on merkittävä myytävän kohteen sijaintikunta sekä tilanteen mukaan kylä ja kiinteistön numero, tai vaihtoehtoisesti kaupunginosa, kortteli ja tontin numero. Kauppakirjaan merkitään usein myös luovutettavan alueen pinta-ala, ja usein onkin järkevää liittää kauppakirjaan kartta, josta kohteen sijainti ja rajat käyvät paremmin ilmi.
- Sopimuksen osapuolet: Sekä myyjä että ostaja pitää pystyä tunnistamaan yksiselitteisesti kauppakirjaan merkittyjen tietojen perusteella. Mikäli esimerkiksi myyjän henkilöllisyydestä on epäselvyyksiä, ei ostaja voi huudattaa saantoa.
- Kauppahinta ja muu vastike: Kauppahinta maksetaan yleensä rahana, mutta vastikkeena voi käyttää myös esimerkiksi toista kiinteistöä, jolloin kyseessä on enemminkin kiinteistöjen vaihtokauppa. Kauppakirjaan tulee merkitä, millä perusteella kauppahintaan on päädytty. Tällaisia perusteita voi esimerkiksi olla maa-alueen pinta-ala, neliömetrit tai hehtaarit. Joskus kaupan osapuolille voi tulla houkutus merkitä kauppakirjaan sovittua pienempi summa, esimerkiksi varainsiirto- tai luovutusvoittoveron välttämiseksi. Tällaisessa tilanteessa myyjällä ei kuitenkaan ole oikeutta ylimääräiseen ”mustaan kauppahintaan”, vaan myyjällä on oikeus saada perityksi ainoastaan kauppakirjaan merkitty summa. Voit lukea tästä lisää kiinteistökaupan maksuehdoista.
Kiinteistön kauppakirjalla voidaan vaikuttaa paljonkin siihen, minkä verran riitaisuuksia kiinteistönkaupasta jälkikäteen aiheutuu. Hyvin laadittu kauppakirja ottaa huomioon kaikki olennaiset asiat, joista pitää sopia, ja onkin paljon maakaaren vähimmäisvaatimuksia laajempi.
Kauppakirjan laadinta on syytä tehdä huolellisesti ja mieluiten asiantuntijan avustuksella. Voit kuitenkin tehdä kauppakirjan myös itse käyttämällä esitäytettyä asiakirjamalliamme. Lataa esitäytetty kauppakirja alta! Jos asiakirjan tekeminen tuntuu haastavalta tai olet epävarma sisällöstä, ota yhteyttä asiantuntijaamme, niin autamme sinut eteenpäin.
Lähde §: maakaari
17.07.2024
Suomen Juristit lakimies
Nopeaa apua lakiasioihin.