Kiinteistön lahjoitus tarkoittaa sitä, että kiinteistö siirtyy uudelle omistajalle joko ilman vastiketta tai hyvin alhaisella vastikkeella. Tämä tulee yleensä kyseeseen esimerkiksi silloin, kun vanhemmat haluavat siirtää kiinteistönsä lapsilleen. Kiinteistön lahjoitus on aina tehtävä määrämuotoisella lahjakirjalla, joka sisältää samat vähimmäistiedot kuin kiinteistön kauppakirja.

kiinteistön lahjoitus lahjakirjalla

Kiinteistön lahjakirjaa koskee samat vaatimukset kuin kiinteistön kauppakirjaakin. Sekä kiinteistön kauppa, että sen lahjoitus ovat määrämuotoisia oikeustoimia, joiden muotoa ja vähimmäissisältöä säätelee maakaari. Lahjakirja tulee ensinnäkin tehdä kirjallisesti, ja siitä tulee löytyä vähintäänkin seuraavat tiedot:

  • Luovutustarkoitus: Lahjakirjassa on selkeästi ilmoitettava, että lahjanantajan tarkoitus on nimenomaisesti luovuttaa kiinteistö lahjansaajalle.
  • Lahjan kohde: Lahjakirjassa on tarkasti yksilöitävä lahjan kohde. Onko kyseessä esimerkiksi maatila rakennuksineen, vai pelkästään tilalla sijaitseva asuinrakennus.
  • Sopimuksen osapuolet: Lahjakirjassa on mainittava sekä lahjanantaja että lahjansaaja niin tarkasti, että heidät voidaan tunnistaa lahjakirjan perusteella.
  • Vastike: Mikäli lahjan saaja on maksanut vastiketta lahjan saamisesta, tämä tieto tulee kirjata lahjakirjaan.

Jos lahjoitus tehdään perillisten kesken, esimerkiksi vanhemmilta lapsille, pidetään lahjaa lähtökohtaisesti saajansa ennakkoperintönä. Tämä ennakkoperintöolettama poistuu silloin, kun lahjakirjaan otetaan maininta siitä, ettei lahja ole saajansa ennakkoperintöä. Kysymys siitä, halutaanko lahjoitusta pitää ennakkoperintönä vai ei, on lahjanantajan päätettävä. Joka tapauksessa kannattaa aina selvyyden vuoksi ottaa maininta lahjakirjaan siitä, onko kyse ennakkoperinnöstä vai lahjasta, joka ei ole ennakkoperintöä.

Lahjanantaja voi tietyin perustein saada antamansa lahjoituksen puretuksi. Jos lahjansaaja esimerkiksi rikkoo lahjaan liittyvän olennaisen ehdon, lahjanantajalla on oikeus purkaa lahjoitus, mikäli lahjansaaja ei ole vielä luovuttanut kiinteistöä toiselle taholle. Tällainen tilanne voi syntyä esimerkiksi silloin, kun lahjanantaja on lahjoittanut kiinteistön museotarkoitukseen, mutta lahjansaaja ei ole sopimuksen mukaisesti aloittanut museotoimintaa. Näin ollen myös tällaiset ehdot on tärkeää kirjata tarkasti lahjakirjaan. Kanne lahjoituksen purkamisesta on pantava vireille vuoden kuluessa siitä, kun lahjanantaja sai tiedon lahjoituksen purkuperusteesta.

Vaikka kiinteistön luovutus olisi pätevä minimitietojen merkitsemisen perusteella, on usein tarpeellista sisällyttää lahjakirjaan myös muita tietoja. Esimerkiksi kiinteistöä koskevat käyttö- ja hallintaoikeudet tulisi mainita lahjakirjassa, mikäli tällaisia rasituksia kiinteistöllä on. Tästä syystä lahjakirjan teossa on usein syytä kääntyä asiantuntijan puoleen. Voit myös tehdä lahjakirjan itse käyttämällä asiakirjapohjaamme. Voit ladata lahjakirjapohjan alta!  

Kiinteistön lahjoitukseen liittyy useita velvotteita. Lue lisää lainhuudosta tai lahjaverosta!

Lähde §: maakaari


19.04.2017

Päivitetty 17.07.2024
Suomen Juristit lakimies

Nopeaa apua lakiasioihin.